Прокуратурата обвини МВР, че не работи активно по битовите престъпления

Има ръст и на телефонните измами, отчитат от държавното обвинение

15.12.2021 | 14:27 Редактор: Елеонора Танева
Прокуратурата обвини МВР, че не работи активно по битовите престъпления

МВР е забавило активността си по разкриване на престъпленията, характеризирани като "битови". Това се посочва в анализ на прокуратурата. Има ръст на телефонните измами, както и на престъпленията против личността и собствеността на гражданите. 

"Наблюдава се основно активност в работата на полицейските органи по отношение разкриването на престъпления, свързани с политическите права на гражданите. Анализите сочат, че подобна тенденция би могла да доведе единствено до рязко увеличаване на престъпността. Както и до подкопаване доверието на българските граждани в институциите, призвани да защитават техните права и интереси", пише в анализа на прокуратурата. 

Подчертава се, че от началото на 2020 г. са проведени голям брой специализирани полицейски операции в различни населени места в страната. Сред тях е и за продажбата на наркотици в районите около училищата. 

За три месеца в края на 2020 г. са проведени 981 операции, установени са 508 непълнолетни или малолетни лица, свързани с престъпления с наркотици. Образувани са 297 досъдебни производства. 

От прокуратурата подчертават, че приоритет в работата им остава борбата с битовата престъпност, трафика на хора, производството и разпространението на наркотични вещества, телефонните измами. 

"От ключово значение е възстановяването на взаимодействието и прекратяването на противоборството между институциите, с цел защита на интересите на българските граждани, тяхната собственост и права", пише в анализа. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК