Антимафиоти претърсват офисите на фирмата, в която работи Кристиян Бойков

Според държавното обвинение няма съмнение, че той е извършил кибератаката срещу НАП

23.07.2019 | 17:40 Редактор: Василена Василева

Антимафиоти влязоха в офисите на фирма TAD Group , в която работи oбвиняемият за кибератаката срещу НАП комютърен специалист Кристиян Бойков. 

По-рано от прокуратурата съобщиха, че в един от иззетите от Бойков компютри, е открита информация, според която той е търсел данни за премиера Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров, както и за депутатът от ДПС Делян Пеевски.  Намерени са и данни за конкретна адвокатска кантора, застрахователни дружества и различни търговки компании.

Според държавното обвинение няма съмнение, че той е извършил кибератаката, но освен това е възможно и други лица да бъдат обвинени.

От фирмата вече заявиха, че застават зад своя служител и не смятат да дават достъп до компютрите си.

Междувременно евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев, за когото се смята, че е една от мишените на Кристиян Бойков, е категоричен, че хакването на базата данни на НАП е политическа поръчка.

А главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че влизането в офисите на TAD Group е станало със съдебно разрешение.

На влизане адвокатът на Кристиян Бойков обяви пред медиите, че не желаят да предоставят паролите за компютрите, които антимафиотите искат. 

Един от тях обаче е бил декриптиран. В него е открита информация от 106 бази с данни, идентични с тези, съхранявани в информационната система на НАП. Според прокуратурата част от тях са оригиналните копия на вече известните и изпратени до медиите такива от началото на миналата седмица. 

Вижте още в репортажа!

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК