Пуснаха хакера Кристиян Бойков от ареста с мярка "подписка"

Мотивите на прокуратурата са, че се събират още доказателства

18.07.2019 | 18:01 Редактор: Ивайло Николов

20-годишният хакер, за когото се смята, че е пробил системата на Националната агенция по приходите и е разпространил лични данни на граждани, е освободен от ареста.

Софийската градска прокуратура е взела мярка за неотклонение "Подписка" спрямо него и е разпоредила незабавното му освобождаване.

Мотивите за вземане на най-леката мярка за неотклонение са събиране на допълнителни доказателства по делото, обосноваващи изменение на обвинението му в по-леко наказуемо престъпление.

Установено е, че Кристиян Бойков неправомерно е копирал компютърни данни от сървър на НАП, но деянието е извършено срещу информационна система, която не е част от критичната инфраструктура.

Това е установено от писмо на НАП, получено днес в прокуратурата, съобщават от там.

Съобразени са данните за чистото съдебно минало на младежа, добрите характеристични данни и младата му възраст, размерът на наказанието за престъплението по чл. 319 б ал.2 от НК /лишаване от свобода до 3 години и глоба до 5000 лева/, както и задължителното прилагате на института на освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по реда на чл. 78А от НК.

Вижте репортажа на Сергей Тодоров.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК