Кристиян Бойков е хакерът, атакувал НАП. Повдигнаха му обвинение!

Засега няма данни за престъпление срещу държавата

17.07.2019 | 14:15 Редактор: Ралица Братанова

Задържаният 20-годишен младеж за безпрецедентната атака срещу НАП вече е с повдигнати обвинения за посегателство срещу личността и гражданите. Това е Кристиян Бойков от Пловдив, който живее в София.

Засега няма данни за престъпление срещу държавата, т.е.кибертероризъм. Кристиян е бил задържан във вторник следобед на работното му място. Служител е на компания за киберсигурност.

В рамките на задълженията си тествал уязвимости на различни компании с цел да се предотвратят подобни пробиви. Иззети са били доказателства – лаптоп от работното му място, два – от офиса му, един стационарен компютър, които съдържат данни за неговата съпричастност.

Установено е, че в един от файловете са налични данни, идентифициращи наименованието на конкретна компютърна конфигурация, уникално потребителско име, дата, час и софтуерно приложение, послужило за прочитането на файла. 

Кристиян и преди е извършвал атаки срещу държавни институции. Като тази през 2017 г., когато като ученик, задържаният е пробил защитата на сайта на Министерството на образованието и науката.

В същото време експерти коментират, че системата за защита на данните ни от институциите има много слабости.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК