Кражби на телефон - най-честите престъпления, извършени от деца

Агресията в училище е намаляла спрямо други години

11.04.2016 | 16:10 Редактор: Ирина Георгиева
Кражби на телефон - най-честите престъпления, извършени от деца

Кражбите са сред най-честите престъпления, извършени от деца. Най-често те крадат мобилни телефони.

Това коментира секретарят на бургаската комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (МКБППМН) Десислава Василева за "Фокус". 

Има и лек спад на делата за агресия, пристигнали в комисията, отчете Василева.

"От прокуратурата решават след 16-годишна възраст едно дело дали ще бъде в Местната комисия, където се налага възпитателна мярка, или ще се заведе съдебно дело. Говоря само за дела, при които прокурорът е решил, че ще се налага възпитателна мярка", обясни тя.

Мерките на комисията не са наказателни. Целта им е да се постигне позитивна промяна в характера на детето, да се преподредят неговите ценности, т.е. да се окаже помощ както на детето, така и на неговото семейство, добави Василева. По думите й много често проблемите при подрастващите произлизат точно от взаимоотношенията в семейството и обкръжаващата среда.

Общо обществено опасните деяния за миналата година са 124. От тях има 117 престъпления от общ характер и 7 противообществените прояви, които са бягство от дома, скитничество и просия. Отчетени са 86 грабежа.

"От тях 23 са от магазини и търговки обекти, 15 домови и 12 на части от МПС. Тук влизат и джебчийските кражби от яке, чанта, най-вече на мобилни телефони", допълни Василева. 

Делата за телесна повреда са 7, като в тази бройка влизат само момчета.

"Друга година сме имали и момичета, които са се били помежду си и са упражнявали телесна агресия", добави Василева.

Тя обясни, че бройката на прояви на агресия в училище е спаднала спрямо други години.