Рецепта за Коледа: Напукани какаови сладки

Печете на 170°C за около 10-12 минути

09.12.2025 • 08:48 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
Рецепта за Коледа: Напукани какаови сладки
Рецепта за Коледа: Напукани какаови сладки

В следващите редове ви предлагаме коледна рецепта за напукани какаови сладки.

Необходими продукти:

  • 120 г меко масло
  • 150 г захар
  • 2 яйца
  • 200 г брашно
  • 60 г какао
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • Щипка сол
  • 1 ч.л. ванилия
  • Около 100 г пудра захар (за овалване)

Начин на приготвяне:

Разбийте маслото и захарта до крем - сместа трябва да стане светла и пухкава. Добавете яйцата едно по едно, като разбърквате добре след всяко. Ароматизирайте с ванилията.

В отделна купа пресейте сухите съставки - брашно, какао, бакпулвер и сол. Смесете двете смеси: добавете сухите съставки към маслено-яйчената, като бъркате само докато се получи гъсто, лепкаво тесто.

Охладете тестото за минимум час в хладилника – така по-лесно се оформят топчета и сладките се напукват правилно.

Откъсвайте малки парчета от стегналото тесто, оформете орехови топчета и ги оваляйте щедро в пудра захар.

Подредете ги върху тава с хартия, оставяйки разстояние помежду им.

Печете на 170°C за около 10-12 минути. Когато се образуват красиви пукнатини и повърхността е суха, но сладките са още меки в центъра – готови са.

Оставете ги да изстинат напълно, за да стегнат и да се получи характерната контрастна коричка.

Съвет за още по-добър резултат:

Ако искате по-наситен шоколадов вкус, добавете 30–40 г ситно нарязан шоколад в тестото преди охлаждане. Ако предпочитате по-меки сладки, намалете печенето с минута-две.

Снимка: Pixabay


  • Последни
  • Четени
Любопитно виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички