Рецепта по турски: Пиде с три вида пълнеж

Кайма, телешко и кашкавал в уникална комбинация

04.11.2025 • 22:24 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
Рецепта по турски: Пиде с три вида пълнеж
Рецепта по турски: Пиде с три вида пълнеж

Необходими продукти

За тестото:

  • 150 мл хладка вода
  • 160 мл прясно мляко
  • 2 с.л. кисело мляко
  • 1 яйце
  • 25 г прясна мая
  • 1 с.л. захар
  • 4 с.л. брашно (за активиране на маята)
  • 1 ч.л. сол
  • 5 с.л. зехтин
  • около 550 г брашно (или колкото поеме)

Начин на приготвяне:

В купа се наливат хладката вода и млякото. Добавят се маята, захарта и няколко лъжици брашно. Разбърква се добре и сместа се оставя за около 20 минути, докато маята се активира и обемът ѝ се увеличи.

В по-голяма купа се смесват яйцето, киселото мляко, солта и зехтинът. Към тях се добавя втасалата смес с маята и постепенно се пресява брашното, като се замесва меко и еластично тесто, което не лепне.

Тестото се покрива с фолио или кърпа и се оставя да втаса за около 40–50 минути, докато удвои обема си.

След това се разделя на топки по около 200 г и всяка се разточва на овална форма. Разпределете пълнежите в три части от пидето.

Пълнежи

1. Кайма:

  • 200 г телешка или агнешка кайма
  • 1 малка глава лук, ситно нарязана
  • 1 с.л. олио или зехтин
  • Сол, черен пипер, червен пипер и малко чубрица на вкус

Начин на приготвяне:

Загрейте олиото в тиган и запържете лука до прозрачност.

Добавете каймата, разбъркайте добре и подправете.

Гответе на среден огън 5–7 минути, докато каймата се раздроби и изпарят соковете. Оставете да се охлади леко.

2. Телешко накъсано:

  • 200 г варено или печено телешко месо, накъсано на дребни парчета
  • 1 с.л. зехтин
  • Сол, черен пипер и червен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Загрейте зехтина и леко запържете накъсаното месо с подправките за 2–3 минути.

Може да се добавят ситно нарязани зеленчуци като лук или чушка за повече аромат.

3. Кашкавал:

150–200 г настърган кашкавал (твърд или полутвърд)

Краищата се прищипват, така че да се получи форма на лодка. Намазват се с малко мазнина и се пекат в предварително загрята фурна на 180°C, докато придобият златист цвят и са добре изпечени.

Снимка: Freepik


  • Последни
  • Четени
Любопитно виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички