Пай с пилешко месо и зеленчуци

Идея за празничната трапеза

25.07.2025 • 12:27 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
Печете на 220 градуса.
Печете на 220 градуса.

Всяка година на 25 юли отбелязваме успение (смъртта) на света Анна, майката на пресвета Богородица. Изненадайте близките си на празника, като поднесете на трапезата прекрасен домашен пай със зеленчуци.

Ето какво ви трябва: 

  • 500 грама пилешки гърди без кожа на кубчета
  • 4 нарязани моркова
  • 150 грама замразен грах
  • 3-4 нарязани стръка целина
  • 75 грама масло
  • 1 глава лук
  • 5 супени лъжици брашно
  • 1/2 чаена лъжица сол
  • 1/4 чаена лъжица пипер
  • 1/4 чаена лъжица риган
  • 400 мл пилешки бульон
  • 150 мл прясно мляко
  • 1 пакет бутер тесто

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 220 градуса. В дълбок тиган или касерола смесете пилешкото с морковите, граха, целината.

Добавете вода, покрийте с капак и оставете да ври 15 минути. Свалете от котлона, отцедете водата и оставете настрана.

В друг тиган на средна температура разтопете маслото. Запържете в него лука, докато омекне. Добавете брашното, солта, пипера, ригана. Разбъркайте много добре.

Бавно налейте бульона и млякото. Разбъркайте, намалете котлона и оставете да се сгъсти, докато разбърквате от време на време. Свалете от котлона и оставете настрана.

Намажете кръгла форма за печене. Постелете в нея тестото, като запазите втория лист за покриване отгоре. Поставете сместа с пилето на дъното, разпръснете с лъжица. Залейте с другата течна част от плънката. Покрийте с втория лист тесто. Притиснете ъгълчетата. Направете дупки с вилица, за да излиза парата отвътре.

Печете в загрята фурна за 35 минути или до златисто. Оставете да изстине поне 10 минути, преди да разрежете и сервирате.

Четете още рецепти в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay


  • Последни
  • Четени
Любопитно виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички