Пухкави питки с масло и мед (РЕЦЕПТА)

Печете ги в предварително загрята фурна на 180 градуса

18.07.2025 • 00:30 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
Оставете тестото за около 1 час, за да удвои обема си.
Оставете тестото за около 1 час, за да удвои обема си.

Споделяме с вас лесна и бърза рецепта за пухкави хлебчета с масло.

Необходими продукти

  • 240 мл леко топло прясно мляко
  • 2 и 1/4 чаени лъжички инстантна мая за хляб
  • 2 супени лъжици кристална захар, разделени
  • 1 голямо яйце
  • 60 г меко масло
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 390 г брашно
  • за намазване 3-4 с.л. масло
  • мед – по желание

Начин на приготвяне 

  1. В купичка комбинирайте млякото, маята и половината от захарта. 
  2. Разбъркайте добре и оставете за 5-6 минути настрана. 
  3. След това изсипете сместа в дълбока купа. Добавете останалата захар, яйцето и разбъркайте.
  4. Сложете солта, маслото и отново разбъркайте добре. Добавете брашното. 
  5. Разбъркайте и омесете гладко тесто. 
  6. Оставете тестото за около 1 час, за да удвои обема си. 
  7. След това го разделете на малки части, около 13-15 или по-малко, в зависимост колко хлебчета искате да изпечете. 
  8. Подредете топките в подходяща за печене тава, предварително намазнена и набрашнена. 
  9. Покрийте я с кърпа и оставете хлебчетата да втасат за около 1 час. 
  10. Печете ги в предварително загрята фурна на 180 градуса.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: Freepik


  • Последни
  • Четени
Любопитно виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички