Полезни храни за сърцето и кръвоносните съдове

Избягвайте пърженото, залепва се за кръвоносните съдове

29.05.2025 • 09:33 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
Авокадото е полезна храна за сърцето.
Авокадото е полезна храна за сърцето.

Витамините, минералите и фибрите, които се съдържат в пресните плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, подпомагат сърдечносъдовата система.

Всичко вредно за организма, като пържени храни, захар и трансмазнини всъщност се "залепва" за кръвоносните съдове, запушва ги и води до заболявания като атеросклероза и много други.

Ето няколко храни в помощ на сърдечносъдовата система:

Боровинки

Освен вкусни и цветни, боровинките са една от най-полезните храни за целия организъм. Цветът им се дължи на молекули, наречени антоцианозиди, които укрепват структурата на кръвоносните съдове.

Отличен помощник при проблеми със зрението и микроциркулацията на кръвта.

Грозде

Подобно на боровинките, то съдържа добър процент антоцианозиди, но е особено богато на флавоноиди, антиоксиданти, полезни за елиминирането на свободните радикали.

Свободните радикали са враг номер едно за организма – те атакуват и увреждат клетките на нашето тяло, предимно тези на стените на кръвоносните съдове.

Авокадо

Авокадото е богато на мононенаситени мазнини, които помагат да се поддържат ниски нивата на мазнини в кръвта.

Тиквени семки и масло от тиквени семки

Тиквените семки и маслото от тях съдържат много витамин Е, който помага за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци.

Чесън

Изключително полезен за сърцето. С мощни антибиотични свойства, чесънът понижава кръвното налягане и предотвратява образуването на съсиреци.

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: pixabay


Любопитно виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички