Популярните в световната кухня аспержи се предлагат в няколко разновидности – зелени, бели и лилави. Те могат да се консумират както сурови, така и термично обработени и са често срещана съставка в супи, салати, паста или като гарнитура към различни месни ястия. Освен с приятния си вкус, аспержите се отличават с ниска калоричност и висока хранителна стойност.
Една от ключовите ползи от аспержите е съдържанието им на мощни антиоксиданти – вещества, които предпазват клетките от вредното въздействие на свободните радикали и оксидативния стрес. Оксидативният стрес е свързан със стареенето, хронични възпаления и някои ракови заболявания.
Аспержите са богати на витамин С и Е, както и на различни флавоноиди и полифеноли, сред които кверцетин. Лилавите сортове съдържат и антоцианини – пигменти, придаващи цвета им и известни със своите ползи за сърдечно-съдовото здраве.
Освен антиоксиданти, аспержите съдържат и значително количество фибри. Само половин чаша апсержи осигурява около 2 грама, или 7% от препоръчителния дневен прием. Това подпомага храносмилането и насърчава здравословната чревна флора, особено благодарение на съдържанието на инулин, който е естествен пробиотик.
Някои изследвания дори показват, че аспержите могат да имат леко слабително действие, което би било полезно при запек.
Интересни са и потенциалните ползи на аспержите за кръвната захар. В няколко изследвания екстракт от аспержи понижава нивата на глюкоза и подобрява инсулиновата чувствителност. Тези резултати предполагат, че аспержите могат да имат защитна роля срещу хипергликемия.
Освен че са нискокалорични и богати на витамини и антиоксиданти, аспержите ни помагат да се борим с инфекции и бактерии. Екстракти от аспержи са показали способност да повишават имунната защита чрез активиране на червените и белите кръвни клетки и стимулиране на производството на антитела. Наблюдавани са и антимикробни ефекти, като например инхибиране на растежа на бактерии като E. coli и Staphylococcus aureus.
Четете повече в Puls.bg.
Снимка: pixabay