Често ядем набързо, довършваме остатъците от детската чиния и броим минутите до следващото хранене, без да сме сигурни дали сме закусили или просто сме изпили три студени кафета.
Затова балансът в храненето, когато сме вкъщи с малки деца, изисква малко стратегия и много разбиране към самите себе си.
Храненето е стратегия
Първата стъпка е да осъзнаем, че хаосът в ежедневието не означава, че сме неспособни да се храним добре. Просто приоритетите са други и трябва да адаптираме начина си на хранене към новия ритъм. Това означава да се фокусираме върху простичка и питателна храна, която не отнема часове за приготвяне. Овесена каша, бъркани яйца със зеленчуци, пълнозърнести сандвичи, крем супи, печени зеленчуци – такива ястия са лесни, достъпни и засищащи.
Добра идея е да си създадем навик да приготвяме малко повече храна, когато имаме възможност и да я съхраняваме – във фризера или в кутии в хладилника. Така в по-напрегнатите дни ще имаме готова домашна храна и няма да прибягваме до кроасани, солети или остатъци.
Да се храним съзнателно е важно
Важно е и да ядем "със себе си наум", както се казва. Много често, докато приготвяме, храним и гоним децата забравяме за собствените си нужди.
Затова е полезно да имаме дори и само 15 минути на ден, в които сядаме и се храним съзнателно – без да стоим с телефона в едната ръка и парченце банан в другата. Да, невинаги е възможно, но дори веднъж на ден прави разлика.
Друга често срещана ситуация е дояждането на детската храна – "щеше да се хвърли, пък аз бях гладна". Това е напълно човешко, но ако се случва редовно, може неусетно да променим и количеството и качеството на това, което приемаме.
По-добре е да си отделим малка чинийка със същото и да я хапнем по-късно, ако наистина сме гладни. Балансът не е в перфектното меню, а в съзнателния избор.
Автор: Маринела Георгиева, специалност "Акушерка"
Четете повече в Puls.bg.
Кое е най-значимото събитие от последните дни?
Снимка: pixabay