Кашуто като средство за отслабване

То подобрява и кръвната захар

04.04.2025 • 17:25 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
Диетите, богати на ядки като кашу, се свързват и с понижен риск от инсулт.
Диетите, богати на ядки като кашу, се свързват и с понижен риск от инсулт.

Ядките имат най-различни ползи за здравето ни. Кашуто е ядка с формата на бъбрек със специфичен отличаващ се вкус. Тропическото дърво кашу произхожда от Бразилия, но в наши дни ядката се отглежда в различни райони с топъл климат по цял свят.

Подобно на повечето ядки, кашуто също може да помогне за подобряване на цялостното здраве. Консумацията му е свързана с ползи като загуба на тегло, подобрен контрол на кръвната захар и по-здраво сърце.

Антиоксидантни свойства

В кашуто се съдържат и много антиоксиданти. Това са полезни растителни съединения, които поддържат тялото здраво, като неутрализират молекулите, причиняващи увреждания, известни като свободни радикали. Това от своя страна спомага за намаляване на възпаленията и повишава способността на организма да се бори срещу вирусите и инфекциите.

Кашуто е богат източник на полифеноли и каротеноиди - антиоксиданти, които се съдържат и в други видове дървесни ядки. Проучванията свързват антиоксидантите в ядки като орехите, пеканите и бадемите с по-ниски нива на окислително увреждане на клетките. Интересното е, че печеното кашу има повишена антиоксидантна активност в сравнение с кашуто в суров вид. 

Изследвания започват да свързват диетите, богати на ядки, с по-голяма загуба на тегло, отколкото диетите без ядки. Кашуто не е изключение – учените констатират, че то осигурява на организма по-малко калории, отколкото се е смятало доскоро.

Според проучвания ползите от отслабването може да са най-силни при консумация на цяло сурово кашу, макар че така се губят антиоксидантните свойства, които се засилват при изпичането на ядката.

Освен че осигурява по-малко калории от очакваното, кашуто е богато и на протеини, за които се знае, че заедно с фибрите намаляват глада и усилват чувството за ситост, и двете допълнително стимулират отслабването.

Влияние върху теглото 

Диетите, богати на ядки като кашу, се свързват и с понижен риск от инсулт и сърдечни болести. Редица проучвания посочват конкретни ползи от редовната консумация на кашу за здравето на сърцето. Например при хора с диабет тип 2 приемът на кашу в количество, равняващо се на 10% от дневните калории, води до по-добро съотношение между LDL (лошия) и HDL (добрия) холестерол.

Други изследвания показват, че консумацията на кашу може да повиши нивата на HDL холестерола и да понижи кръвното налягане. 

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Freepik


  • Последни
  • Четени
Любопитно виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички