Ядките имат най-различни ползи за здравето ни. Кашуто е ядка с формата на бъбрек със специфичен отличаващ се вкус. Тропическото дърво кашу произхожда от Бразилия, но в наши дни ядката се отглежда в различни райони с топъл климат по цял свят.
Подобно на повечето ядки, кашуто също може да помогне за подобряване на цялостното здраве. Консумацията му е свързана с ползи като загуба на тегло, подобрен контрол на кръвната захар и по-здраво сърце.
Антиоксидантни свойства
В кашуто се съдържат и много антиоксиданти. Това са полезни растителни съединения, които поддържат тялото здраво, като неутрализират молекулите, причиняващи увреждания, известни като свободни радикали. Това от своя страна спомага за намаляване на възпаленията и повишава способността на организма да се бори срещу вирусите и инфекциите.
Кашуто е богат източник на полифеноли и каротеноиди - антиоксиданти, които се съдържат и в други видове дървесни ядки. Проучванията свързват антиоксидантите в ядки като орехите, пеканите и бадемите с по-ниски нива на окислително увреждане на клетките. Интересното е, че печеното кашу има повишена антиоксидантна активност в сравнение с кашуто в суров вид.
Изследвания започват да свързват диетите, богати на ядки, с по-голяма загуба на тегло, отколкото диетите без ядки. Кашуто не е изключение – учените констатират, че то осигурява на организма по-малко калории, отколкото се е смятало доскоро.
Според проучвания ползите от отслабването може да са най-силни при консумация на цяло сурово кашу, макар че така се губят антиоксидантните свойства, които се засилват при изпичането на ядката.
Освен че осигурява по-малко калории от очакваното, кашуто е богато и на протеини, за които се знае, че заедно с фибрите намаляват глада и усилват чувството за ситост, и двете допълнително стимулират отслабването.
Влияние върху теглото
Диетите, богати на ядки като кашу, се свързват и с понижен риск от инсулт и сърдечни болести. Редица проучвания посочват конкретни ползи от редовната консумация на кашу за здравето на сърцето. Например при хора с диабет тип 2 приемът на кашу в количество, равняващо се на 10% от дневните калории, води до по-добро съотношение между LDL (лошия) и HDL (добрия) холестерол.
Други изследвания показват, че консумацията на кашу може да повиши нивата на HDL холестерола и да понижи кръвното налягане.
Четете повече в puls.bg.
Снимка: Freepik
Бурното море не позволява евакуация на екипажа на заседналия танкер край Ахтопол
Сашо Андреев и Ивелина Шенкова спечелиха „Златен пояс“ за най-добър спортист за 2025 г.
Инфлуенсър събра $1,7 млн. за 88-годишен касиер
Масирана атака: Руски дронове и ракети поразиха жп възел край Киев
Хранителен режим при Хашимото
Стартират нови национални програми за скрининг на колоректален и цервикален рак
Защо корейското кимчи е полезно за имунната система?
Инфекция с Campylobacter при деца – как да я разпознаем?
Съоснователят на Neuralink стартира проект, който може да промени човешката еволюция
Роботът Optimus е усвоил бягането, движейки се почти като човек
Открита е уязвимост в механизма за възстановяване на ДНК на раковите клетки
Blue Origin представи проектиран с AI източник на енергия за Луната
Недоволството продължава: Очакват се нови блокади по границата с Гърция
Евакуацията невъзможна! Лошото време държи в капан екипажа на танкера, заседнал край Ахтопол
Среднощни сметки: МФ публикува новия проектобюджет в полунощ
Сериозен ръст на случаите на варицела във Варна
Община Варна награди най-изявените доброволци за 2025 година
Fitch намали перспективата пред кредитния рейтинг на Унгария на отрицателна
SpaceX се насочва към оценка за 800 млрд. долара преди потенциално IPO през 2026 г.
Украйна: Русия използва мирните преговори "като прикритие" за военните си действия
Повече от 500 соларни проекта в САЩ са застрашени от политиката на Тръмп