Желязото е изключително важен минерал по време на бременността, защото осигурява нормалното захранване на тъканите с кислород. Дефицитът на желязо е често срещан проблем през бременността, а това може да доведе до анемия. Анемията е опасно състояние, при което не само бременната жена може да изпитва сериозни здравословни проблеми, но и плодът да пострада в развитието си заради ограничения приток на кислород и хранителни вещества.
Ето и едни от най-полезните източници на желязо:
Яйца
Яйцата са много богати на желязо. В тях се съдържат още витамини минерали, от които бременната жена се нуждае. Твърдо сварените яйца са и чудесен източник на протеини, ценни за развитието на клетките. Препоръчително е по време на бременност да се избягва консумация на рохки и недостатъчно сготвени яйца, за да се избегнат потенциални инфекции с бактерии и салмонела.
Гъши дроб
Гъшият дроб е прекрасен източник на желязо. Само в 100 грама гъши пастет се съдържат цели 3 грама желязо. Гъшият дроб е източник още на витамин А, който е много мощен антиоксидант, имащ влияние върху синтеза и нормалното делене на клетките.
Овесени ядки
Овесените ядки са богати на желязо и могат да са изключително полезни в превенцията на анемия по време на бременност. Те са източник на протеини и фибри, което ги прави прекрасна закуска за бременните жени, тъй като предпазват и от гестационен диабет. Овесените ядки имат свойството да балансират кръвната захар и да съдействат за контрола на теглото. Дават много енергия и усещане за дълготрайна ситост. Освен това са много богати на витамини от група В, важни за развитието на нервната система.
Сушени сини сливи
Сушените сини сливи са богат източник на желязо и са много полезни за бременни жени. Сушените сливи съдържат още изобилие от фибри, витамини, минерали в концентрирани количества. Много са полезни срещу запек, от който много бременни жени страдат.
Телешко филе
Нетлъстото телешко месо е фантастичен източник на протеини и желязо. В 100 грама телешко филе се съдържат приблизително 3-4 грама чист протеин. Много е важно червеното чисто месо да се включва редовно в храненето през бременността, за да се осигурят необходимите количества аминокиселини и желязо.
Четете цялата статия в az-jenata.bg.
Снимка: Pixabay