Защо бременните жени не трябва да ядат риба?

Особено тревожно е наличието на полихлорирани бифенили

25.03.2024 | 09:05 Редактор: Толя Стоянова
Защо бременните жени не трябва да ядат риба?

Дълго време рибата се смяташе за една от най-здравословните храни. Високите нива на Омега-3 и други полезни хранителни вещества я превърнаха в предпочитан продукт за хората, които се грижат за здравето и благосъстоянието си. Въпреки това опасенията за наличието на замърсители и метали в рибата, която ядем, означават, че бременните и кърмещите жени се съветват да ограничат консумацията ѝ.

Основното притеснение при консумацията на риба е наличието на тежки метали и други замърсители. Особено тревожно е наличието на полихлорирани бифенили (ПХБ). ПХБ са забранени през 80-те години на миналия век поради вредното им въздействие върху човешкото здраве, но преди да бъдат забранени, те са били широко използвани в електрическите апарати.

Значителни количества полихлорирани бифенили все още се задържат в нашата почва и вода и въпреки че се съдържат в много храни и дори в питейната вода, концентрацията им обикновено е най-висока в рибата. Доказаните отрицателни последици за здравето от ПХБ са многобройни и те оказват влияние върху всичко - от имунната система до мозъка. Поради тази причина се препоръчва бременните и кърмещите жени да ограничат консумацията на риба, която вероятно съдържа високи нива на ПХБ и други замърсители като диоксини. Сред тях са мазните риби като сьомга и сардини, както и немазните морски дарове като раци и лаврак. Препоръчителният размер на порцията е около 140 грама.

Друга причина за безпокойство е наличието в рибата на живак, който е доказано опасен за развиващия се плод и се свързва с болести като рак и диабет. Живакът може да се съдържа в редица храни, но се смята, че съдържанието му в рибата е особено високо. Според едно проучване на СЗО 78% от участниците са приемали живак от риба и морски дарове, предаде БГНЕС.

Поради наличието на живак Американската администрация по храните и лекарствата препоръчва на бременните жени да консумират само една порция седмично от някои видове риба, включително риба тон. Широко признато предимство на консумацията на мазна риба, като сьомга и риба тон, е намаленият риск от сърдечносъдови заболявания. Това се дължи на наличието на Омега-3 мастни киселини EPA и DHA.

Снимка: Pixabay