Дълго време рибата се смяташе за една от най-здравословните храни. Високите нива на Омега-3 и други полезни хранителни вещества я превърнаха в предпочитан продукт за хората, които се грижат за здравето и благосъстоянието си. Въпреки това опасенията за наличието на замърсители и метали в рибата, която ядем, означават, че бременните и кърмещите жени се съветват да ограничат консумацията ѝ.
Основното притеснение при консумацията на риба е наличието на тежки метали и други замърсители. Особено тревожно е наличието на полихлорирани бифенили (ПХБ). ПХБ са забранени през 80-те години на миналия век поради вредното им въздействие върху човешкото здраве, но преди да бъдат забранени, те са били широко използвани в електрическите апарати.
Значителни количества полихлорирани бифенили все още се задържат в нашата почва и вода и въпреки че се съдържат в много храни и дори в питейната вода, концентрацията им обикновено е най-висока в рибата. Доказаните отрицателни последици за здравето от ПХБ са многобройни и те оказват влияние върху всичко - от имунната система до мозъка. Поради тази причина се препоръчва бременните и кърмещите жени да ограничат консумацията на риба, която вероятно съдържа високи нива на ПХБ и други замърсители като диоксини. Сред тях са мазните риби като сьомга и сардини, както и немазните морски дарове като раци и лаврак. Препоръчителният размер на порцията е около 140 грама.
Друга причина за безпокойство е наличието в рибата на живак, който е доказано опасен за развиващия се плод и се свързва с болести като рак и диабет. Живакът може да се съдържа в редица храни, но се смята, че съдържанието му в рибата е особено високо. Според едно проучване на СЗО 78% от участниците са приемали живак от риба и морски дарове, предаде БГНЕС.
Поради наличието на живак Американската администрация по храните и лекарствата препоръчва на бременните жени да консумират само една порция седмично от някои видове риба, включително риба тон. Широко признато предимство на консумацията на мазна риба, като сьомга и риба тон, е намаленият риск от сърдечносъдови заболявания. Това се дължи на наличието на Омега-3 мастни киселини EPA и DHA.
Снимка: Pixabay
Легендарната чалготека "Син Сити" става зала за изкуства
Първата дама на САЩ запали светлините на коледното дърво край Белия дом
Подписахме екшън план за три нови моста над Дунав
Четирима са убити от армията на САЩ при нов удар срещу корабче заради наркотрафик
Национално проучване проследява пътя на пациента с рак на белия дроб в България
Баланит на Зун – упорито възпаление на главичката на пениса
Защо сексът повишава имунитета?
Как влияе захарта на зъбите ни?
Проби от въздуха, събрани преди 35 г., разкриват забележима промяна в сезоните
Мощни бури в едното полукълбо генерират перести облаци в другото
Antares събра $96 млн. за разработване на ядрени реактори за Земята и Космоса
Междузвездната комета 3I/ATLAS е покрита с криовулкани?
Без ток във Варна на 5 декември 2025
Мачовете по ТВ днес (5 декември)
Виц на деня - 5 декември
Днес отбелязваме Международния ден на доброволеца
Времето във Варна на 5 декември 2025
Икономическата тежест на едно заболяване
Warner Bros. Discovery и Netflix започват ексклузивни преговори за сделка
Акциите на "китайската Nvidia" поскъпнаха с над 400% след IPO-то ѝ за 1,1 млрд. долара
Русия изглежда пак създаде фалшиви надежди, че е готова да спре войната