Фолиевата киселина е важна по време на бременност - от кои храни да си я набавим?

Ключов витамин от В групата, който намалява риска от преждевременно раждане над 50%

20.03.2024 | 20:53 Редактор: Толя Стоянова
Фолиевата киселина е важна по време на бременност - от кои храни да си я набавим?

Фолиевата киселина е ключов витамин от В групата, отговорен за производството на червени кръвни клетки. Особено важна е за пренаталното здраве. Познава се още като фолат или витамин B9. Естествено се съдържа в някои храни. Фолиевата киселина играе решаваща роля за здравето на бебето по време на бременност. Приемът ѝ преди и по време на бременност (най-вече през първите 2-3 месеца) може да помогне за предотвратяване на вродени дефекти на невралната тръба. Доказано е, че приемът на фолиева киселина преди бременността намалява риска от преждевременно раждане над 50%.

Фолиевата киселина е ключова за бременността, като предпазва бебето от вродени дефекти, включително цепки на устната и небцето, преждевременно раждане, ниско тегло при раждане, намалява риска от прееклампсия, други усложнения през бременността, спонтанен аборт и други. Също така се предполага, че е от полза срещу развитието на сърдечни заболявания, някои видове рак, болест на Алцхаймер.

В 180 г варен червен боб се съдържат около 35% от препоръчителната дневна доза фолиева киселина, а в 200 г сготвена леща се съдържат 90%. Освен, че са богати на фолиева киселина, те са богати и на магнезий, калий и желязо, а тези микроелементи са също толкова важни за бременността. В 90 г сварени аспержи се съдържат 34% от препоръчителната дневна доза фолиева киселина, а в едно яйце - около 6%. Яйцата са богати на селен, рибофлавин и витамин В12. Други храни, богати на фолиева киселина, са листни зеленчуци, броколи, брюкселско зеле, цвекло, цитрусови плодове, папая, авокадо, банани, ядки и семена, телешки черен дроб и други.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels