Това са най-ранните признаци на бременност

Появяват се доста рано

12.03.2024 | 08:30 Редактор: Беатрис Младжова
Това са най-ранните признаци на бременност

Бременността е период, белязан от непрестанни бурни промени. Още от самото ѝ настъпване до края ѝ в тялото се появяват редица промени. Понякога в самото начало на бременността тези промени са толкова трудно забележими, че може да не осъзнаете, че сте бременна. 

Кои са най-ранните признаци на бременност?

Умора 

Умората се свързва с толкова много причини, че сред всички тях вероятно не бихте се сетили точно за бременност. Но е факт – умората и изтощението са един от най-ранните признаци на бременност, предизвикани от внезапната промяна в хормоналните нива. Още по-осезаема става след първия месец, но добрата новина е, че през втория триместър тази силна умора ще намалее. 

Сутрешно гадене 

Сутрешното гадене се появява в различни моменти при различните жени. Обикновено е налице в самото начало на бременността. То е сред най-ранните симптоми, които подсказват за състоянието. Колкото и неприятно да е, сутрешното гадене се смята за добър признак на здравословна бременност, според клиника Майо. 

Повишена базална температура 

Сред най-ранните признаци на бременност е повишената базална температура. Ако се опитвате да забременеете, вероятно следите стойностите ѝ редовно. Повишението на стойностите ѝ е показател за настъпила бременност. 

Болки и спазми в корема

Още един от най-ранните признаци на бременност са спазмите в ниската област на корема, където се намира матката. Тези оплаквания настъпват заради имплементирането на яйцеклетката в маточната стена, както и заради хормоналните промени. 

Четете повече в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay