Фолатите са важни през бременността - ето как да си ги набавим

Спомагат за предотвратяването на вродени дефекти

10.03.2024 | 22:04 Редактор: Вяра Димова
Фолатите са важни през бременността - ето как да си ги набавим

Фолатите представляват най-общо витамините от група В. Те са много важни както за протичането на здравословна бременност и правилно развитие на плода, така и през останалото време, тъй като стимулират редица функции в тялото.

Фолатите са водоразтворими витамини от група В, чиито функции се отнасят предимно до нервната, имунната система, правилното делене на клетките, обновяването на тъканите, регенерацията им, синтеза на червени кръвни клетки. Благодарение на фолатите кожните клетки се регенерират и делят правилно. Нервната система не може да функционира правилно в отсъствието на фолати в храненето.

Ето защо фолатите са от изключителна важност за здравословното състояние и правилното протичане на бременността. Те спомагат за предотвратяването на вродени дефекти.

Много хора бъркат, като поставят фолатите и фолиевата киселина под общ знаменател. Фолиевата киселина е един от витамините В, по-точно витамин В9. Тя има съществени функции за развитието на нервната система на бебето, клетките, тъканите му. Останалите фолати са не по-малко важни през този период, защото всеки от витамините В има своите уникални функции и важно място в процесите в организма както на майката, така и на бебето.

Най-богатите източници на фолати сред храните са пълнозърнестите храни, бобовите растения и зеленчуците от семейство Кръстоцветни. Прекрасни примери са овесът, киноата, булгурът, нахутът, бобът, лещата, грахът, спанакът, броколи, брюкселско зеле, аспержи.

Фолати се съдържат и в телешкия и пилешкия черен дроб, като те са и много богат източник на протеини, освен че съдържат изобилие от витамин В12.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay