Полезна ли е заквасената сметана за бременните жени?

Приемането на твърде много мазнини крие риск от появата на гестационен диабет

30.01.2024 | 15:12 Редактор: Толя Стоянова
Полезна ли е заквасената сметана за бременните жени?

Заквасената сметана е млечен продукт и има вкус, подобен на киселото мляко. Използва се в приготвянето на торти, сладкиши, кремове, супи, запеканки, сосове, а дори и само намазана на филийка хляб. Тя придава по-сочен вкус на храната и я прави по-кремообразна. Обикновено се приготвя чрез подквасване на обикновена сметана с млечнокисели бактерии. Киселият вкус се получава от смесването на бактериите със сметаната. Всяка бъдеща майка се притеснява какво консумира по време на бременност, дали ще бъде полезно за нея и бебето. Не се препоръчва домашна заквасена сметана, тъй като тя не преминава през процес на пастьоризация.

Непастьоризираната заквасена сметана се смята за опасна по време на бременност, защото има вероятност да съдържа бактерията Listeria monocytogenes, която може да се унищожи след пастьоризация. Тази бактерия може да причини листериоза, а това е сериозна инфекция, която причинява висока температура и други грипоподобни симптоми, които може да доведат до загуба на бременността, преждевременно раждане и някои тежки инфекции при новороденото.

Произведената и закупена от магазина сметана е подходяща за бременни. Богата е на мазнини, обикновено те са важни по време на бременност, но приемането на твърде много мазнини крие риск от появата на гестационен диабет. 1/2 от мазнините в сметаната са наситени, а те причиняват болести на сърцето.

Заквасената сметана съдържа пробиотици, подпомагащи храносмилането, защото е ферментирал продукт, но след пастьоризация повечето сметани не съдържат пробиотици. Като цяло не допринася с нещо за по-здрав организъм и по време на бременност е желателно да се намали консумацията ѝ до минимум. Разбира се, няма проблем, когато тя е част от торта, сладкиш или ястие, които се консумират рядко. Алтернатива на сметаната, когато се предпочита като отделен продукт, е по-добрият избор. Неин подходящ заместител е гръцкото кисело мляко, което съдържа калций и протеини, или млечен десерт на основата на извара.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels