8 полезни хранителни групи, на които трябва да наблегнем през бременността

Млечните храни са най-добрите източници на калций

09.01.2024 | 22:18 Редактор: Деси Николова
8 полезни хранителни групи, на които трябва да наблегнем през бременността

Полезната и качествена храна е много важна през цялата бременност за здравето на бременната жена и бебето. Една бременна жена не трябва да се храни като за двама. Храненето трябва да бъде най-малко четири пъти на ден. Често и по-малко. Достатъчни са около 500 ккал повече дневно. През бременността трябва да се наблегне на повече на консумацията на плодове и зеленчуци, млечни продукти, протеини и зърнени храни. Препоръчително е сладкото и мазнините да се намалят. Ето на кои храни още трябва да се обърне внимание:

  1. Млечните храни са най-добрите източници на калций. Те съдържат и два висококачествени протеина: суроватка и казеин. Освен калция, осигуряват на организма ни магнезий, цинк, витамини от група В, фосфор и др. Продукти като прясно, кисело мляко и сирене са най-добри източници на калций, които задоволяват нуждите на растящото бебе. 
  2. Необходим е протеин за поддържане на висок хемоглобин. По време на бременност кръвта повишава обема си, за да достигат хранителните вещества и  до бебето. Затова хемоглобинът спада и трябва да се набави желязо, което да го повиши. Здравословни протеини са: риба, тофу, зелено зеле, сладък картоф, спанак, броколи, боб, кайсии, портокали, грозде, яйца, пуешко, пилешко, агнешко и телешко месо и др., Важно е протеинът да не е с високо съдържание на мазнини. Желязото, освен за покачване на стойностите на хемоглобина, помага и да се справим със състояния като депресия, слабост и умора. 
  3. Препоръчителна е консумацията на по-здравословни мазнини като зехтин, маслини и ядки.
  4. Храна, съдържаща фибри. Тя помага за справянето ни с подут корем и газове. Важно е, когато консумираме такава храна да пием и повече пода. Добри източници са: пълнозърнест хляб, зърнени и бобови култури, плодове и зеленчуци. 
  5. Бобовите растения съдържат всичко, от което се нуждае организма на бременната. Богати са на желязо, протеин, фибри, калций и фолиева киселина. Препоръчителна е консумацията на леща, грах, боб, соя, фъстъци и нахут.
  6. Сьомгата е богата на омега 3-мастни киселини, а тя помага за изграждането на очите и мозъка на бебето. Освен това тази киселина предпазва от преждевременно раждане. Задължително е да се избягват някои представители на морските дарове, но се смята, че сьомгата е от безопасните храни, след като е преминала и термична обработка. Вместо сьомга може да се консумира всяка друга мазна морска риба като скумрия, чието количество на омета-3 не е толкова високо като на сьомгата, но е достатъчно добро. Желателно е да се избягва консумирането на пушена и сурова риба, защото суровите продукти може да причинят листерия. 
  7. Сладки картофи. Те са изключително богати на бета-каротин, а това съединение в организма ни се превръща във витамин А - той е необходим за здрави очи и помага за изграждане на имунната система на бебето. Сладкият картоф се комбинира чудесно с авокадо за сутрешна или следобедна закуска.
  8. Авокадото е богата на антиоксиданти храна. Съдържа още витамини от група В, витамин К, витамин С, витамин Е, калий и мед. Полезно е за мозъка, кожата и тъканите на бебето. 

Четете повече в puls.bg

Снимка: Pixabay