Суперхраните, които трябва да присъстват в менюто ни

Богати на витамини, добри за здравето, но и вкусни

04.03.2024 | 21:08 Редактор: Деси Николова
Суперхраните, които трябва да присъстват в менюто ни

Пролетта наближава, време е да влезем във форма, да се погрижим за здравето си и да си върнем мотивацията. Ето на кои суперхрани да започнете да залагате, според американския "Cosmopolitan".

Папая

Този плод е богат източник на витамин С и витамин А, както и на диетични фибри. Освен, че е добър за здравето, той помага за поддържането на стройна фигура. Папаята трупа все по-голяма популярност, заради това, че е пълна с полезни съставки, вкусна е, може да се използва за десерт, а навлиза и в готварски рецепти. Източник е на ензима папаин, който помага за по-добро храносмилане.

Череши

Друг любим плод, на който спокойно можем да се наслаждаваме през пролетта и лятото. Напоследък черешовият сок стана много популярен, тъй като повишава нивата на хормона мелатонин, който помага за по-здрав и спокоен сън. Черешите са богати на витамин С и полифеноли - и двете съставки са мощен антиоксидант. Червените плодове съдържат още фибри и калий, които са полезни за сърдечно-съдовата система и като цяло за организма.

Шамфъстък

Интересното е, че шамфъстъците стават популярни заради социалните мрежи. Те са с необичаен цвят за ядки - зелени, което ги прави интересни за снимки в Instagram и т.н. Този цвят изглежда страхотно на фотоси и видеа на инфлуенсъри. Но тези ядки са не само привличащи вниманието, те са и много полезни. Богати са на ненаситени мазнини, фибри, витамин В6, калий, магнезий. Освен това, шамфъстъците са чудесен източник на витамин В1, който се грижи за нервната система.

Джинджифил

Сред най-известните и полезни подправки. Джинджифилът не е скъп, а придава невероятен вкус на чайове, греяно вино, сладки, салати, риба, сосове, картофи, меса и т.н. Той е много полезен за стомашни проблеми, като гадене, крампи и т.н. Освен това, джинджифилът има противовъзпалителни свойства.

Четете повече в teenproblem.net

Снимка: Pexels