От сладолед до пилешка супа - храните, които ни помагат при възпалено гърло

Витамин С и цинк са вашите най-добри приятели в този случай

03.03.2024 | 17:03 Редактор: Искра Ангелова
От сладолед до пилешка супа - храните, които ни помагат при възпалено гърло

Променливите температури и необичайно топлото време са предпоставка за настинки и грипове. А има ли нещо по-лошо от чувството, че милиони карфици са забодени в гърлото ви? Въпреки че раздразненото гърло може да направи преглъщането истински кошмар и да ви накара да изгубите всякакъв апетит, пълноценното хранене, когато сте болни, е жизненоважно.

Снабдяването на организма с полезна и питателна храна е най-доброто средство срещу влошени гласни струни. Всъщност богатите на хранителни вещества храни са рецепта с нисък риск и висок потенциал за ефект. Дори да ядете нещо леко, може да се снабдите с витамините и минералите, които да ви помогнат да преборите инфекцията. Витамин С и цинк са вашите най-добри приятели в този случай, за да подсилят имунната ви система и да ускорят възстановяването.

Най-честата причина за възпалено гърло е вирусна инфекция. Вирусът и вашият имунен отговор към него причиняват възпаление на лигавицата на гърлото ви, което причинява болка. Въпреки че вече не е толкова страшен, коронавирусът също може да допринесе за вашето нещастие. Обичайните му симптоми са уголемяване на сливиците, хрема и инфекция на горните дихателни пътища, като всички те могат да причинят възпалено гърло. Много вируси и бактерии могат да причинят фарингит, запушване на синусите или кашлица, което дразни гърлото и може да причини подуване.

В зависимост от това колко тежки и колко дълго сте имали симптомите, може да се наложи да посетите лекар, но е изключително важно да си починете и да останете хидратирани. Водата може да разреди всякакъв вид слузни секрети, които може да се появят, а също така може да помогне за хидратирането на гърлото и да го поддържа влажно. 

Какво друго трябва да пиете при възпалено гърло? Топли течности като бульони и чайове - те са лесни за преглъщане и са успокояващи. Що се отнася до солидна храна, залагайте предимно на меки храни, за да се избегне дразненето на деликатната лигавица, така че помислете за кисело мляко, овесени ядки и желе. 

Полезни храни за възпалено гърло

Чай

Горещи или топли течности, като чай, могат да бъдат полезни, тъй като успокояват лигавицата на гърлото. Чрез високата температура чайовете имат противовъзпалителни ефекти, които могат да намалят подуването на тъканите и да облекчат болката от възпаленото гърло.

За вариант без кофеин, опитайте чай с лимон, джинджифил и мед. Това е печеливша комбинация от витамин С, както и аналгетични, антиоксидантни, противовъзпалителни и антимикробни свойства.

Мед

За да подсладите чашата с чай, добавете малко мед. Той е бил основа в медицината от древни времена и има защо. Съвременната наука е показала, че медът е ефективен срещу различни инфекции, както бактериални, така и вирусни, включително тези, които причиняват обикновена настинка. Просто не прекалявайте с меда. В по-големи дози съдържанието на захар може да потисне имунната система и тя да не върши добре работата си. 

Пилешка супа

Болките в гърлото са резултат от възпаление и дехидратация. Течности като бульона в пилешката супа не само осигуряват необходимата хидратация, но солта помага на тялото ви да задържи течността в тъканите. Същото важи за всички бульони - зеленчуковият ще ви свърши работа, ако сте веган.

Кисело мляко

Киселото мляко е добър източник на протеини, въглехидрати и мазнини, както и на пробиотични бактерии - полезни микроби, които поддържат имунната функция и не позволяват на вредните микроби да навлязат в тялото ни. Освен това, хладната и мека текстура на киселото мляко го прави лесна за преглъщане храна, когато нищо друго не успокоява възпаленото гърло.

Сладолед

Студените храни, като сладолед, могат да бъдат особено добри, защото помагат за успокояване на възпаленото гърло и дори могат да намалят възпалението. Само не забравяйте да не прекалявате със съдържанието на захар!

Четете цялата статия в tialoto.bg.

Снимка: Pixabay