Защо е важно да добавяме слънчогледови семки към храната си?

Считат се за изключително здравословни

28.02.2024 | 09:52 Редактор: Вяра Димова
Защо е важно да добавяме слънчогледови семки към храната си?

Ярките венчелистчета на слънчогледите са емблематичен символ на лятото и това е просто допълнителен бонус, че тези големи, весели цветове произвеждат най-добрата храна за мачове, сериали и дълги разговори вечерта пред блока – слънчогледови семки. Интересен факт – слънчогледовите семки всъщност са малки плодове, произведени от голямата, тъмна глава на слънчогледа. 

Шепа слънчогледови семки е не само вкусен и засищащ снак, но и питателна опция, пълна с фибри, здравословни мазнини и дори протеини. Ето всички причини, поради които слънчогледовите семки са отлична, здравословна закуска или добавка към солени и сладки рецепти.

Както можете да си представите, тези хранителни вещества се превръщат в някои забележителни ползи за здравето. По отношение на размера на порцията, опитайте се да се придържате към 28 грама слънчогледови семки наведнъж за най-големи ефекти за здравето. А ето и ползите:

Насърчават здравето на сърцето

Тъй като слънчогледовите семки не съдържат холестерол и предлагат добро количество фибри, те могат да бъдат полезни за здравето на сърцето – ако изберете безсолния вид. Изборът на несолени слънчогледови семки е ключът към извличането на тези ползи, тъй като прекомерните количества натрий от солта за по-дълги периоди от време могат да допринесат за повишени нива на кръвното налягане.

Междувременно разтворимите фибри в слънчогледовите семки се свързват с хранителния холестерол в тънките черва, като помагат за изхвърлянето му от тялото, вместо да се абсорбират в кръвния поток и да повлияят отрицателно на нивата на холестерола в кръвта.

Поддържат здравето на щитовидната жлеза

Като фантастичен източник на селен, слънчогледовите семена могат да насърчат здравето на щитовидната жлеза, тъй като този минерал е концентриран в нея. Изследванията от 2023 г. дори сочат, че ниските нива на селен увеличават риска от някои заболявания на щитовидната жлеза.

Насърчават добрия метаболизъм

Фибрите, протеините и здравословните мазнини в тези вкусни семена поддържат метаболитното здраве. Техните хранителни вещества помагат за забавяне на храносмилането и притъпяват реакцията на кръвната захар, което води до по-бавно покачване и понижаване на захарите след хранене. Това е особено полезно за тези с метаболитни проблеми като диабет тип 2, които изискват внимателно управление на нивата на кръвната си захар.

Укрепват имунното здраве

Ако търсите съставки, които да помогнат на имунната система, помислете за слънчогледовите семки, тъй като те съдържат селен и цинк, като и двете вещества поддържат имунното здраве. В допълнение тези семена също предлагат големи количества витамин Е, мед и растителни съединения. 

Подобряват храносмилането

Слънчогледовите семки определено се считат за здравословна за червата храна. Те съдържат както неразтворими, така и разтворими фибри, като и двете подпомагат редовността на храносмилането. Разтворимите фибри действат като пребиотик или източник на храна за здравите бактерии, живеещи в микробиома на червата. 

Улесняват растежа, развитието и възстановяването

Слънчогледите предлагат протеин без холестерол, който помага за изграждането и поддържането на мускулите. Този протеин също е структурен компонент на почти всяка жизненоважна структура в тялото, за която можете да се сетите, като същевременно ускорява зарастването на рани и тъкани.

Четете повече за ползите в tialoto.bg.

Снимка: pixabay