Ето кои храни и напитки трябва да ограничим, за да нямаме подпухнало лице

Не забравяйте да пиете много свежа вода

02.03.2024 | 11:37 Редактор: Искра Ангелова
Ето кои храни и напитки трябва да ограничим, за да нямаме подпухнало лице

Колко често сутрин се будите подпухнали в лицето? Подути очи, вял вид... С напредване на деня подуването леко спада, но все още се вижда, че видът ви не е съвсем свеж. Първото, за което трябва да се замислите е как се храните. Храните и напитките винаги са първото нещо, за което организмът ни алармира, ако те не са здравословни. 

Ако искате да се събуждате по-свежи, вижте кои храни и напитки да ограничите от менюто си. Не забравяйте и да пиете много свежа вода. В случай, че подпухването не намалява или е свързано с други симптоми, обърнете се към лекар. 

1. Соевият сос може да причини подуване на тялото и лицето - това е така, защото обикновеният сос съдържа много сол. Но дори и да ползваме такъв, който е без сол, в него може да има глутен, който да причини подпухване на лицето. Това важи за всички храни и продукти със съдържание на глутен.

2. Захарни изделия и напитки - честата консумация на захар може да причини задържане на излишни течности. Също така, за захарните изделия и напитки е доказано, че влошават състоянието на кожата, което също се отразява на това дали изглеждаме свежи или не.

3. Мляко и други млечни продукти - въпреки ниското си съдържание на сол, млякото е друга храна, която причинява подуване на лицето, особено прясното. Млякото съдържа лактоза, която много хора трудно усвояват, но не подозират това. Лактозната непоносимост може да се развие на всяка възраст.

Ако имате симптоми като подуване на корема или подпухване на лицето след консумация на мляко и млечни продукти, като сирене, може би имате непоносимост към лактоза.

4. Алкохол - ако искате да не сте подпухнали и с торбички под очите, внимавайте с консумацията на алкохолни напитки. Алкохолът предизвиква подуване на лицето, защото причинява задържане на вода в тъканите му.

5. Колбаси, наденици, червено месо - то съдържа много сол, консерванти и мазнини. Дори и да консумирате домашно приготвени, в тях също се слага много сол. Също така червеното месо има по-високо съдържание на протеини и е по-вероятно да причини подпухналост на лицето, отколкото качествените риби и птиче месо. 

6. Суши - то е една от храните, които причиняват подпухналост на лицето поради високото си съдържание на сол, тъй като обикновено го комбинираме със соев сос. Когато консумираме суши, тялото ни трябва да задържа вода, за да балансира консумираната сол. Освен това сушито обикновено се яде със соев сос, подправка с високо съдържание на сол.

7. Домати - въпреки че доматите са известни като зеленчуците, които ни помагат да намалим задържането на излишни течности в организма, все пак се оказва, че те могат да доведат до подуване на очите (при някои хора). Според учени това се дължи на токсин, наречен соланин, който се съдържа в тях и може значително да допринесе за подуване в някои области на тялото, включително очите.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay