Маслото от маково семе помага в борбата с бръчките и съживява косата

Изключително богато е на ценни антиоксиданти

25.02.2024 | 17:30 Редактор: Толя Стоянова
Маслото от маково семе помага в борбата с бръчките и съживява косата

Маковото масло се извлича от семената на растението мак. От маковите семена се произвеждат и масла, като единият вид е подходящ за кулинарни цели, докато другият е подходящ само за коса и кожа. Може да се закупи от биомагазини или други специализирани магазини, в които се предлагат козметични продукти, също и в аптеките. Съдържанието на масло в семената може да варира в зависимост от техния цвят и откъде произхождат. Маковите семена могат да се намерят в различни цветове, включително в бяло, жълто и синьо. Изключително богати са на ценни антиоксиданти, за които е известно, че благоприятстват здравето на кожата и косата. 

За антиоксидантите знаем, че са съединения, които помагат за неутрализиране на реактивни кислородни молекули (ROS). Те се отделят като част от нормалния метаболизъм, но натрупването им се счита за опасно, тъй като може да доведе до увреждане на клетките, да предизвика различни възпаления в тялото. Според западни проучвания маслото от мак съдържа алфа-токоферол и гама-токоферол. Токоферолите са антиоксиданти и естествено срещащи се форми на витамин Е.

В грижа за косата също може да се нанася върху кожата на скалпа и върху сухите краища, няколко минути преди измиване на косата с шампоан. В резултат косата е по-мека, подхранена и лесно се разресва. 

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: Pexels