Защо е добре да консумираме маково семе

Лесно може да се добави към домашни тестени изделия, кексове, смутита

17.12.2023 | 12:21 Редактор: Вяра Димова
Защо е добре да консумираме маково семе

Кога бе последният път, когато добавихте към вашите домашни рецепти семена? Има разнообразни видове семена, като ленено, конопено, които имат редица ползи за здравето. Маковото семе също е едно от тях. То е чудесна добавка към домашни тестени изделия, кексове, смутита, овесени каши и други. 

Не само че придава допълнителен вкус, но също така има и редица ползи за здравето. Вижте няколко от тях: 

1. За добро храносмилане

Маковите семена са богати на неразтворими фибри, които могат да подпомогнат храносмилането, а според изследвания, консумацията им помага и при запек.

2. За повече енергия

Това свойство на семената може да се отдаде на високото им съдържание на сложни въглехидрати – макронутриентите, от които тялото ни се нуждае за енергия. Семената също помагат за усвояването на минерала калций, чийто дефицит може да доведе до умора.

3. Полезни за здравето на мозъка

Има редица храни и напитки, които благоприятстват мозъчната функция. Мозъкът ни се нуждае от основни хранителни елементи като калций, желязо и мед. Малките макови семена са богати точно на тези минерали. 

4. За силни кости

Маковото семе е богато на калций и мед. Докато калцият подобрява здравето на костите, медта също ги укрепва, но също така укрепва и съединителната тъкан. Маковите семена ни осигуряват и минерала фосфор, който заедно с калция изгражда част от костната тъкан.

5. Помагат в контрола на кръвното налягане

Според западни изследователи маковите семена съдържат определени антиоксиданти, както и здравословни мазнини, които могат да помогнат за контролиране на високото кръвно налягане. Тези антиоксиданти също така допринасят за намаляване на възпалението, което нанасят свободните радикали върху организма. 

6. За силен имунитет

Един от най-важните минерали за укрепване на имунитета е цинкът. Маковите семена съдържат от него, а също така и минерала желязо. Според изследвания тези два хранителни елемента допринасят за подобряване на защитните сили на имунната система. 

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay