Храни и напитки, които стимулират имунитета и предпазват от настинка и грип

Консумирайте повече боровинки, те са наситени с антиоксиданти

28.10.2023 | 11:50 Редактор: Вяра Димова
Храни и напитки, които стимулират имунитета и предпазват от настинка и грип

Един от най-добрите начини за превенция от настинка и грип е да внимаваме какво слагаме в чинията си и да подбираме храните, които ядем, така че да подсилим организма и имунитета си. Представяме ви няколко имуностимулиращи храни и течности, които могат да помогнат за укрепване на естествените защитни механизми на тялото. 

1. Чай от джинджифил

Джинджифилът притежава мощни противовъзпалителни свойства и помага на организма да се бори с настинката и грипа. Тъй като възпалението може да повлияе на имунния отговор на тялото ви, противовъзпалителният ефект на джинджифила играе ключова роля в повишаването на имунитета ви. 

2. Цитрусови плодове

Лимоните, портокалите и грейпфрута са пълни с витамин C, ползите от витамин С са безспорни, той подпомага за предотвратяване на обикновена настинка, а също и за намаляване на продължителността и тежестта на заболяването. Съществуват множество храни богати на витамин С, но цитрусовите плодове са един вкусен и полезен вариант да си набавим необходимото дневно количество.

3. Вода

Хидратацията на тялото е едно от най-важните неща, за да се поддържаме здрави и да не допускаме защитните сили на организма да отслабват. От съществено значение е да пием поне по осем чаши вода на ден, за да сме напълно сигурни, че тялото е хидратирано. 

4. Кисело мляко

Киселото мляко е естествен пробиотик, който спомага поддържането на балансирана чревна микрофлора. Доказано е, че хората, които приемат храни, богати на  пробиотици ежедневно, имат по-малък риск от настинка и подобряват защитните сили на организма.

5. Боровинки

Боровинките са наситени с антиоксиданти и консумацията им носи много ползи за здравето, една от които е предпазването от вируси. 

6. Женшен

Доказано е, че женшенът значително намалява симптомите на настинка и грип, освен това повишава имунитета. Чаят от женшен има страхотен вкус, но също и много ползи при инфекции на горните дихателни пътища.

7. Домати

Доматите имат висока концентрация на витамин С, витамин С подпомага функцията на фагоцитите и Т-клетките в тялото, двата основни компонента на имунната система.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay