Семената са чудесен източник на фибри, минерали и витамини - кои да изберем?

Тиквеното семе е богато на мед, цинк, желязо, манган, фосфор и магнезий

27.07.2022 | 07:40 Редактор: Ваня Кузманова
Семената са чудесен източник на фибри, минерали и витамини - кои да изберем?

Как да си набавим ценни нутриенти в забързаното ежедневие? Един лесен начин е да включим към менюто си семена – те са чудесен източник на фибри, минерали, витамини, антиоксиданти и полезни мазнини. Но кои точно семена да изберем? 

Конопено семе

Конопеното семе е прекрасен източник на веган протеин – освен всички други ценни вещества, то съдържа и над 30% от градивния елемент. То е едно от малкото растения, чийто протеин е "завършен" – това означава, че то съдържа всички ценни аминокиселини, които, за съжаление, тялото не може да произведе само. 30 грама конопено семе ще ви донесат 155 калории, около 8 грама протеин и 45% от дневната доза магнезий. 

Сусам

Широко използвани в азиатската кухня, можем да се насладим на сусамените семена както в чистия им вид, така и като част от любимия ни тахан. Сусамът може да ни помогне в борбата с диабета заради ниските си нива на въглехидрати, които няма да доведат до пикове в кръвната захар. 

Тиквени семки

Тиквеното семе е богато на мед, цинк, желязо, манган, фосфор и магнезий. Интересна негова съставка е триптофан – вид аминокиселина, която помага при борбата с тревожността – психично разстройство, от което страдат все повече хора по света. 

Слънчогледово семе

Макар и така обикновено, слънчогледовото семе е леснодостъпен вариант, ако искаме да повишим приема на витамин Е – толкова важен за красотата и здравината на кожата, ноктите и косата ни. Наличието на витамин D подобрява състоянието на дихателната ни система, помага за намаляването на мастната тъкан и оптимизира производството на инсулин. 

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК