Кои са най-добрите източници на протеини сред зеленчуците?

Сладката царевица е не само чудесен източник на въглехидрати, но и на протеини

10.05.2022 | 12:42 Редактор: Ваня Кузманова
Кои са най-добрите източници на протеини сред зеленчуците?

Най-добрите източници на протеин са животинските продукти – месо, яйца, мляко, млечни продукти, риба и морски дарове. Но това съвсем не означава, че са единствените източници на белтъчини. Сред зеленчуците има множество особено богати на протеини представители, които допълват и определено обогатяват диетата ви, доставяйки и още ценни макро- и микроелементи.

Кои са най-добрите източници на протеини сред зеленчуците?

Спанак 

Спанакът е от семейство Кръстоцветни и като такъв е много богат на фибри, желязо, калций, фолиева киселина, калий, витамините К и А. Той съдържа и завидно количество растителни протеини – около 5 грама за една чаша спанак.

Грах 

Грахът е сред най-богатите на протеини растителни храни. Той е източник и на ценни фибри, витамини, минерали и въглехидрати. В една чаша варен грах се съдържат приблизително 9 грама протеин, като количеството варира в зависимост от сорта грах.

Аспержи 

Варените аспержи също доставят приблизително 4 грама протеин за количество от една чаша. Аспержите са прекрасна гарнитура към всякакви ястия с месо или зеленчуци, супи, сосове, смутита. Могат да се включат по разнообразни начини в храненето. Доставчик са на ценни фибри, от които се нуждаят чревните бактерии, за да функционират добре.

Сладка царевица

Сладката царевица е не само чудесен източник на въглехидрати, но и на протеини. В около една чаша сладка царевица се съдържат приблизително 5 грама протеин. Това дава допълнителен тласък на приема на ценни белтъчини в менюто ви.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК