На какви цени ще ядем плодовете и зеленчуците през лятото?

При 40 основни хранителни продукта има разлика в цената от 24,5% спрямо 2021 г.

20.05.2022 | 08:56 Редактор: Тодор Петров
На какви цени ще ядем плодовете и зеленчуците през лятото?

Данните към 19 май за цените на едро сочат намаление на доматите с 1 лев, ягодите също отбелязват намаление с около лев. При краставиците има намаление, а при ябълките - 20 стотинки ръст. При млечните продукти има устойчив ръст на нарастване.

"Посоката е само нагоре и това е обусловено от енергийната криза", каза председателят на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата Владимир Иванов за БНР.

Брашното е с 15 стотинки надолу и се стабилизира. Захарта е минала трайно нивата над 2 лева. При ориза няма промени в последните 15 дни, стана ясно от думите му.

При 40 основни хранителни продукта има разлика в цената от 24,5% спрямо миналата година. Мощният конкурентен пазар задържа бързите темпове на нарастване, така че това да не става шоково, уточни експертът.

Според него след отоплителния сезон в оранжериите вече има стабилизиране и доста масово предлагане на българска стока, особено пресни зеленчуци. Май и юни се очаква стабилизация. 

Иванов смята, че през летните месеци българинът ще консумира на поносими цени плодове и зеленчуци.

При пилешкото месо от 4 лева миналото лято цената е достигнала почти 6 лева за близо година, като това се дължи на цената на фуражите и на разходите за енергийни ресурси и отопление.

Премахването на ДДС върху хляба ще е пряка помощ за производителите и ще обере натрупаните загуби и луфтове, но няма да свали цените, прогнозира Иванов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК