Най-силната ценова криза от 70-те насам: Български розов домат - 4 лв., тиквички за 3 лв.

Цената на краставицата се държи висока

08.05.2022 | 15:57 Редактор: Искра Ангелова
Най-силната ценова криза от 70-те насам: Български розов домат - 4 лв., тиквички за 3 лв.

Майският розов домат от България се търгува за 4 лева килограма на пазара "Димитър Петков" в столицата., българските тиквички пък излизат 3 лева за килограм.

В сезона на ягодите, тарелка от сладкия плод струва от 2,50 до 3,99 лв. за 500 грама.

На повечето сергии обаче доматите са си гръцки. Цената на краставицата се държи висока.

Според последните оповестени от данни за потребителските цени и заплатата за издръжка за първото тримесечие на 2022 г., изготвен от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, показват, че 1216 лв. на месец са необходими за издръжка на един работещ. За тричленно домакинство - с двама работещи и едно дете, необходимият нетен доход за издръжка достига 2189 лева, припомня БГНЕС.

В обзора на пазара на суровини Commodity Market Outlook пък Световната банка прогнозира най-силната ценова криза през 2022 от 70-те години на миналия век насам поради скоковете на цената на енергоносителите, металите и храните.

Експертите от Световната банка предвиждат 50% поскъпване на енергоносителите през 2022, а на другите стоки с 20%.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
напредък
преди 1 година
Ура! 15 години след приемането ни в клуба на богатите - ЕС, ще ядем домати по 5 лева! Значи, сме станали богати! Преди да влезем в ЕС, доматите бяха по 40 ст. /кг. В същото време, бананите са 2-3 лв. Значи сме станали бананова република! Сигнализирай за неуместен коментар