България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Нивата на антимюлеровия хормон са ключови при забременяването

Д-р Яворов: При повече от 15% от популацията ячниковата възраст е по-голяма от календарната

22.03.2024 | 11:48 Редактор: Деси Николова

За  първи път у нас благодарение на специален анализ ще можем да получим повече информация за намаления яйчников резерв при жените. Проучването ни дава и обективна картина за репродуктивния потенциал на българската популация. 

"Целите на проучването бяха няколко - от една страна да направим сравнителен анализ между средните нива на Антимюлеровия хормон и възрастта на пациентите в България, от друга страна да установим референтните граници във всички възрасти при жените, при които можем да приемем, че нивата на Антимюлеровия хормон са нормални за възрастта на яйчника. Също така да направим сравнителен анализ с други популации в света, да видим къде сме и да направим един прогностичен модел, въз основа на който ние индивидуално да определяме с каква скорост намалява функцията на яйчника, респективно Антимюлеровият хормон", каза специалистът по инвитро лечение д-р Явор Владимиров в студиото на "България сутрин".

В изследването са участвали 28 000 жени от всички краища на страната. Антимюлеровият хормон е първичен и базисен маркер и е добра ориентация за репродуктивната възраст на пациентите.

"Ако сравним нашите резултати с резултатите в други популации, българската популация, на базата средни нива на Антимюлеровия хормон, между 20 и 30 години е най-близо до азиатската - китайци и корейци. Това е добре", заяви д-р Яворов пред Bulgaria ON AIR.

Изводът от анализа е, че благодарение на това, че българската популация е много миксирана, тя има най-различни нюанси. В последните години хората по-активно са започнали да изследват Антимюлеровия си хормон.

"Оказа се, че при повече от 15% от популацията ячниковата възраст е по-голяма от календарната, а това вече е проблем. Това е проблем за забременяването, това е проблем и за лечението чрез инвитро", подчерта д-р Владимиров.

Гледайте целия разговор във видеото.

Ще постигнат ли партиите компромис и ще има ли кабинет?

Ще направят всичко възможно да се разберат и излъчат кабинет.
28%
Няма да се разберат.
37%
Ще ни държат в напрежение за решението си до последния възможен момент.
25%
Ще поискат още време, за да се споразумеят.
10%
Общо 813 гласа