Майка рекордьор - на 33 г. роди 11-ото си дете в Търново, големите ходят на училище

Бейби бум в областния град - 132 новородени само за първите 2 месеца на годината

01.03.2024 | 19:38 Редактор: Елеонора Танева

Бейби бум във Велико Търново. През последните четири години броят на новородените не пада под 1000, а само от този януари до сега са проплакали 132 бебета. 

32-годишната Мила Георгиева от Дряново избира за втори път да роди рожбата си в болницата в съседното Велико Търново, където е учила. Тъй като се налага раждане със секцио, тя избира планирано да роди дъщеря си на 29 февруари. Малката Елеонора е второ дете за Мила.

"Смятам, че е най-късметлийската дата. Семейството ми дори не знаеше, че съм избрала тази дата. В началото терминът ми беше на 11 март и трябваше да е възможно най-близо до термина, и след като трябваше да избера през февруари, нямах колебание да е на 29! Вярвам, че тя също ще се зарадва много, освен, че ще има рожден ден на 29, ще е нещо уникално за нея. Вярвам че като порасне, ще си реши и може да си го празнува всяка година на 28 февруари или на 1 март", сподели майката.

На 29 февруари от високосната 2024 година в Родилното отделение на великотърновската болница са проплакали 3 бебета.

Акушерите споделиха и за друг интересен случай - майка рекордьорка.

"На майката ѝ е 14-а бременност, 11-о раждане, тя е на 33 години и има 11 живородени деца. Интересното е, че нито едно от децата не е в дом "Майка и дете", всички деца посещават учебни заведения, детски ясли, а най-голямата кака, която е на 17 години, вече е станала майка, тоест тя е и баба", каза старшата акушерка в АГО Албена Василева.

Медици и акушерки в отделението вярват, че както датата 29 февруари носи късмет, така и новородените са родени под щастлива звезда.

Вижте повече в репортажа на Димитър Върбанов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)