Купи цвете - сбъдни мечта за бебе: Акция за ин витро процедури във Велико Търново

Двойката, подпомогната от миналогодишната кампания, е в очакване на своята рожба

07.03.2023 | 19:02 Редактор: Елеонора Танева

За пета поредна година в навечерието на 8 март във Велико Търново се провежда акцията "С цвете в ръка срещу репродуктивните проблеми". Тази година търновци купуват красиви рози и лалета, а събраните средства ще отидат за ин витро процедури.

Семейство Рибенцови от Дебелец сбъдват мечтата си за дълго чакана рожба след благотворителна осмомартенска акция на фондация "Искам бебе" и "Ротаракт". Техният син Калоян е вече на 3 години.

"Няколко години опитвахме, без успех. С помощта на "Ротаракт" и "Искам бебе", след тяхната кампания, спечелихме от тях помощ, която дойде в правилния момент", каза Владимир Рибенцов.

И Пламен е решил да купи красиви рози, за да подкрепи каузата.

Надявам се, че ще зарадвам някое момиче с тези цветя", убеден е младият мъж.

"Миналата година кампанията беше повече от успешна и получихме информация от фондация "Искам  бебе", че двойката, на която дарихме средствата, са в очакване на своята рожба", сподели доброволецът от "Ротаракт" Мариела Хаджирадева.

39-годишната Мариана, която също е подпомогната от благотворителната акция, вече е бременна с пърото си дете.

"Свърза се с нас, двойка, която няколко години прави опити за бебе по естествен път. Имаха един неуспешен опит в българска клиника, насочиха се към друга клиника. Още от първият там стават по-щастливи и очакваме да си имат момченце в началото на юни. Съвместната кампания дава резултати - две родени бебета и третото е на път", не крие радостта си координаторът на фондация "Искам бебе" - Велико Търново, Вероника Михайлова.

Над 200 двойки пък са подпомогнати от общинския фонд ин витро за 12 години, родените бебета са 70, от които 12 близнаци.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.