Рецепта от тефтера на баба: Бърз сладкиш с домашно сладко

Перфектната десертна идея за моменти, когато искате нещо лесно и вкусно

06.02.2025 | 21:56 Редактор:
Може да поръсите с пудра захар, а може и да я пропуснете.
Може да поръсите с пудра захар, а може и да я пропуснете.

Този бърз сладкиш с домашно сладко е перфектната десертна идея за моменти, когато искате нещо лесно и вкусно, но същевременно напомнящо за домашния уют.

Съставки:

  • 3 яйца
  • 200 мл прясно мляко
  • 90 мл олио
  • 400 г брашно
  • 200 г захар
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • 200-300 г сладко (може да е ягодово, от круши, дюли или друго по избор)

Начин на приготвяне:

В голяма купа, разбийте яйцата с миксер до получаване на гладка смес. Бавно добавете захарта, като продължавате да разбивате. След това изсипете олиото и прясното мляко, като отново разбърквате добре.

В отделен съд смесете брашното и бакпулвера, след което бавно ги добавете към яйчната смес. Разбърквайте до получаване на хомогенно тесто.

Намаслете и намажете с брашно средна по големина тавичка. Изсипете половината от готовото тесто и го разпределете равномерно по дъното на съда.

Върху тестото равномерно разпределете сладкото. Можете да използвате каквото сладко предпочитате – ягодово, круша, дюля или дори смес от няколко вида.

Покрийте сладкото с останалата част от тестото, като го разпределите равномерно, така че да покрие добре плодовото сладко.

Загрейте фурната до 150 градуса и печете сладкиша за около 30-40 минути.

След като сладкишът се изпече и охлади малко, го нарежете на парчета. За да го направите още по-вкусен и привлекателен, поръсете го с малко пудра захар.

Снимка: Freepik