Рецепта от тефтера на баба: Ябълков сладкиш с шоколад

Лесен за приготвяне и с достъпни съставки

05.02.2025 • 15:51 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
Tози сладкиш ще очарова всички у дома.
Tози сладкиш ще очарова всички у дома.

Ако обичате домашно приготвени десерти, този сладкиш с ябълки и шоколад ще ви стане любим. Комбинацията от сочни ябълки, ароматна канела и топящ се шоколад го прави идеален за всякакви поводи.

Лесен за приготвяне и с достъпни съставки, този сладкиш ще очарова всички у дома.

Необходими продукти:

За тестото:

  • 4 яйца
  • 1,5 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 2 бр. ванилия
  • 2 ч.ч. брашно
  • 1 пакетче бакпулвер

За плънката:

  • 2 ябълки
  • 1 ч.л. канела
  • 1 ч.ч. брашно
  • 50 г шоколад

Начин на приготвяне:

Обелете ябълките и ги нарежете на малки кубчета. Поръсете ги с канелата, брашното и добавете ситно нарязания шоколад. Разбъркайте добре и оставете настрана.

В голяма купа разбийте яйцата със захарта, докато сместа стане пухкава. Добавете олиото и киселото мляко, след което разбъркайте добре.

В отделен съд смесете брашното, ванилията и бакпулвера. Постепенно добавете тази суха смес към течните съставки, като разбърквате до получаване на хомогенна смес.

Изсипете половината от тестото в намазнена и набрашнена тава. Разпределете плънката равномерно върху тестото и покрийте с останалата част от тестото. Ако искате сладкишът да стане още по-ефектен, може да сложите няколко резенчета ябълка отгоре.

Печете в предварително загрята фурна на 170°C за около 40-45 минути, докато сладкишът стане златист.

Снимка: Freepik


  • Последни
  • Четени
Любопитно виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички