Рецепта от тефтера на баба: Жадната монахиня

Ще задоволи дори най-големите любители на сладкото

04.02.2025 | 13:25 Редактор:
Рецептата е бърза, а резултатът - неустоим.
Рецептата е бърза, а резултатът - неустоим.

Ако обичате вкусни и лесни за приготвяне десерти, то "Жадната монахиня" е перфектният избор за вас. Този пухкав сладкиш с шоколадова заливка ще задоволи дори най-големите любители на сладкото.

Рецептата е бърза, а резултатът - неустоим.

Необходими продукти:

За тестото:

  • 4 яйца
  • 1 ч. ч. захар
  • 1 ч. ч. брашно

За заливката:

  • 1 ч. ч. захар
  • 1/2 ч. ч. вода
  • 2 с.л. масло
  • 3 с.л. какао

Начин на приготвяне:

В дълбока купа разбийте яйцата със захарта до получаване на гладка смес. Добавете брашното и разбъркайте добре, докато всички съставки се комбинират и стане хомогенна смес.

Намажете тавичка с масло или я покрийте с брашно. Изсипете сместа в тавичката и я загладете равномерно. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 25-30 минути. Проверете с клечка за зъби дали е готово – ако излезе суха, сладкишът е опечен.

Докато тестото се пече, подгответе шоколадовата заливка. В малка тенджера комбинирайте водата, захарта, какаото и маслото. Загрейте на среден огън, като разбърквате постоянно, докато захарта и маслото се разтопят и съставките се комбинират. Оставете да поври за около 2-3 минути, след което махнете от огъня.

Когато сладкишът е готов и изваден от фурната, използвайте клечка за зъби, за да го пробиете на гъсто по повърхността. Това ще позволи на шоколадовата заливка да попие в тестото и да придаде още по-богат вкус.

Изсипете готовата заливка върху топлия сладкиш, като я разпределите равномерно. Оставете сладкиша да престои няколко минути, за да попие сиропа и да поеме целия вкус на шоколада.

Снимка: Freepik


1
6 rate up comment rate down comment 2
Bentli
преди 1 седмица
Рецептата е неточна, липсват съставки, освен това няма мярки за направата на тестото. Сигнализирай за неуместен коментар