Избелващи пасти за зъби: Какво трябва да знаем за тях

Обикновено са безопасни за употреба, но понякога крият рискове

29.05.2024 | 09:13 Редактор: Деси Николова
Избелващи пасти за зъби: Какво трябва да знаем за тях

Много продукти за избелване на зъби твърдят, че подобряват техния цвят. Един от най-популярните методи е използването на избелваща паста за зъби, която помага за отстраняване на петна, причинени от храни, напитки, тютюн и други фактори. Най-добрите избелващи пасти съдържат съставки като водороден пероксид и карбамид пероксид, които ефективно премахват петната. Избелващите пасти за зъби обикновено са безопасни за употреба, но прекомерната им употреба може да доведе до чувствителност на зъбите, раздразнение на венците и повреда на емайла.

Избелващата паста за зъби, както и други избелващи продукти, по същество премахват петна върху и в зъбите. Тези петна могат да бъдат външни, вътрешни или и двете.

Външните петна се дължат на:

  • Фактори на околната среда;
  • Консумация на храни и напитки (например тъмни чайове и кафе);
  • Начин на живот (например употреба на тютюн).

Вътрешните петна са резултат от вътрешно оцветяване на зъбите от зъбния емайл или дентин. Емайлът е твърдата външна част на зъба. Дентинът е твърдата тъкан вътре в зъба. Присъщите петна могат да се появят от стареене, генетични заболявания или употреба на антибиотици в детството.

Като всяка добра паста за зъби, повечето избелващи смеси съдържат флуорид като активна съставка. Флуоридът предотвратява кариеси и заболявания на венците, но не избелва зъбите. Изсветляващият ефект се дължи основно на механичните абразиви, като хидратиран силициев диоксид, въглен и сода за хляб, които изтриват петната.

Четете повече в puls.bg

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

Снимка: Pixabay