Охлювите са богати на протеини и желязо, полезни са за нервната система

Здравословна алтернатива на свинското месо - имат по-малко мазнини

22.05.2024 | 22:38 Редактор: Толя Стоянова
Охлювите са богати на протеини и желязо, полезни са за нервната система

Охлювите се славят с хранителни и здравословни предимства. Те са богати на протеини, нискокалорични са и съдържат важни витамини и минерали като желязо, калций и витамин Б12.

Протеините, които се намират в охлювите са от съществено значение за изграждането и възстановяването на тъканите в организма. Желязото подпомага кръвообращението като помага на организма да транспортира кислород към клетките, докато витаминът Б12 е важен за здравето на нервната система и производството на червени кръвни клетки.

Охлювите могат да бъдат полезни за хора с анемия поради тяхното богато съдържание на желязо. Анемията често е свързана с недостиг на желязо в организма, поради което консумацията на храни, богати на желязо, като охлюви, може да помогне да се поддържа нормалното ниво на желязо в кръвта.

Една порция от 100 г сурови охлюви представлява необично хранително богатство. Съдържащите се в тях 102 калории се съчетават със забележителните 18 грама протеин и само 2 грама мазнини.

Със сравнително ниско съдържание на мазнини, охлювите представляват атрактивна опция за хранене, особено за тези, които търсят източник на протеини с малко мазнини. Тяхната хранителна стойност наподобява тази на свинското и говеждото месо, но с по-ниско съдържание на мазнини, като така се явяват привлекателна и здравословна опция във всяко меню.

Автор: Маринела Георгиева

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels