Какви са ползите за организма от консумацията на растителни протеини?

Могат да увеличат вероятността за здравословно стареене с до 46%

22.01.2024 | 14:35 Редактор: Толя Стоянова
Какви са ползите за организма от консумацията на растителни протеини?

Консумацията на растителни протеини може да подобри начина, по който организмът ни старее. Здравословното стареене се характеризира с добро психично здраве, липса на когнитивни и физически упадък, както и липсата на набор от хронични заболявания, включващи рак, диабет тип 2, инсулт, сърдечна или бъбречна недостатъчност, множествена склероза и болест на Паркинсон. Така е описано в научно изследване, проведено от учени към университета "Тъфтс" в Масачузетс, САЩ.

В труда се разглежда връзката между приема на различни видове протеини и здравното състояние. Данните в изследването идват от над 40 000 души. 

Напълно здравословното стареене е постигнато от едва 7,6% от участващите в изследването. Но около 31% от тях докладват, че не са страдали от нито едно от единадесетте заболявания, използвани като показател. Почти половината участващи докладват, че не страдат от никакви проблеми с паметта, а около 37% твърдят, че са в добро психично здраве.

От различните видове протеини – растителни, млечни и животински – най-ефективни за здравословното оздравяване са растителните. Те могат да увеличат вероятността за здравословно стареене с до 46%. От друга страна, редовната консумация на животински протеини може да намали вероятността с до 6%. Млечните и животинските протеини могат да повишат риска от хронични заболявания. При растителните протеини няма повишен риск от хронични заболявания. Те могат и да намалят възможността за физически увреждания с до 41%.

Растителните протеини съдържат полезни антиоксиданти, витамини и минерали с благоприятни ефекти за организма. Освeн това те имат високо количество фибри, които подобряват храносмилането и цялостното здраве на стомашно-чревната система. Фибрите действат и като пребиотици за чревния микробиом.

Някои добри източници на растителни протеини са бобовите растения като леща (полезна и с желязо и калии), нахут и черен боб. Киноата също е богата на протеин, както иманган, цинк и магнезий. Някои ядки също са богат източник на протеини, като фъстъците имат най-голямо количество протеини, следвани от бадемите и шамфъстъка.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels