Какво количество протеини е здравословно да приемаме дневно?

Ако прекалим, може да си докараме подагра или висок холестерол

06.02.2023 | 12:50 Редактор: Петя Кръстева
Какво количество протеини е здравословно да приемаме дневно?

Протеините са един от основните хранителни компоненти, от които всяка клетка в тялото се нуждае, за да функционира правилно. В тялото ни се съдържат повече от 10 хиляди различни вида протеини, според WebMD, които се срещат във всички тъкани – от мускулите до космите.

Белтъчините са необходими на организма, за да може клетките да се възстановяват правилно, да се поддържат жизнените функции, имунните защити, за да се генерира енергия.

Всеки организъм е различен, защото всеки има различни нужди от протеин. Хората, които тренират усилено и се опитват да увеличат мускулната си маса, имат нужда от повече протеин. За повечето обаче средното необходимо дневно количество протеин варира между 0,8 и 1 грам на килограм телесно тегло според healthtdigest.com.

Ако приемът на протеини обаче надвишава дневните нужди или надхвърля способностите на тялото да ги усвоява правилно, това може да доведе до сериозни проблеми. Излишните количества протеини могат да останат неизползвани от организма, което да доведе до натрупване на мазнини. От значение е и видът на източниците на протеини.

Един от най-честите проблеми, свързани с прекомерното количество протеини, е появата на подагра и висок холестерол. Високият холестерол пък е свързан с високото кръвно налягане, което е следствие от него.

Четете повече по темата на az-jenata.bg

Снимка: Pixabay