Мъчи ви запек? Хапвайте естествени лаксативи

Пробиотиците са "добрите бактерии" в червата ни

03.02.2023 | 23:30 Редактор: Петя Кръстева
Мъчи ви запек? Хапвайте естествени лаксативи

Запекът е един от най-често срещаните храносмилателни проблеми. Стресът, честите пътувания, начинът на хранене, заседналият начин на живот са само част от причините, които могат да доведат до него. Нередовното изхождане не само води до натрупване на токсини в организма, но създава дискомфорт, който ни пречи да се радваме на живота. Начинът ни на хранене и достатъчният прием на свежа вода са в основата на това да имаме добро храносмилане. Хубавото е, че има редица храни, които действат като естествени лаксативи - сусамов тахан, мед, круши, диня. 

Пробиотични храни

Пробиотиците са "добрите бактерии" в червата ни, които са в състояние да балансират различни видове "лоши бактерии". Те помагат за създаването на здравословна среда в чревната микрофлора и се смята, че намаляват риска от запек. Примери за пробиотични храни са кефир, комбуча, маслини, кисело зеле, кимчи и пробиотично кисело мляко.

Листни зелени зеленчуци

Още една полезна храна, която действа като лаксатив. Листните зеленчуци ни осигуряват фибри, а и магнезий. Магнезият е електролит, който има естествената способност да подобрява храносмилането. Той е естествен мускулен релаксатор, който може да помогне да намалим запека и спазмите в корема. Листни зеленчуци, които съдържат добри количества магнезий са зеле, спанак, марули, къдраво зеле и други.

Четете повече по темата на az-jenata.bg

Снимка: Pixabay