За добро очно здраве хапвайте цитрусови плодове и риба

Ядките са източник на омега-3 мастни киселини

10.01.2023 | 11:40 Редактор: Петя Кръстева
За добро очно здраве хапвайте цитрусови плодове и риба

Изборът на храната, която консумираме всеки ден, е важен за нашето здраве. Така например, доматите са важни за сърцето. За авокадото казват, че е особено полезно за репродуктивното здраве, карфиолът за белите дробове. 

Цитрусови плодове

Цитрусовите плодове като портокали, лайм, мандарини, лимони и грейпфрути, съдържат много витамин С – антиоксидант, за който се смята, че защитава клетките на очите и на цялото тяло от вредното влияние на свободните радикали. Според западни изследвания свободните радикали може да доведат до застрашаващи зрението заболявания като дегенерация на макулата и катаракта. Учените отбелязват, че за витамин С е доказано, че е жизненоважен за функцията на клетките в ретината, структурата в задната част на окото, която усеща светлината и я преобразува в сигнали, изпратени през зрителния нерв до мозъка, за да създадат изображенията, които виждате. Без достатъчно витамин С ретината не може да функционира правилно, допълват специалисти.

Риба и ядки

Знаем, че консумацията на риба ни осигурява омега-3 мастни киселини. За тях е доказано, че допринасят за укрепването на клетъчните мембрани, подсилвайки структурите вътре в очите. Полезните мастни киселини подобряват зрението и е доказано, че намаляват сухотата в очите. Също така, омега-3 мастните киселини имат и други редица ползи за нашето здраве. Важни са за мозъчната и сърдечната функция, полезни са за кожата, репродуктивното здраве, метаболизма и други.

Не бива да забравяме и за растителните източници на омега-3 мастни киселини като ядките. Западни проучвания показват, че консумацията им също допринася за поддържането на добро очно здраве.

Четете повече по темата на az-jenata.bg

Снимка: Pixabay