Червената леща подобрява сърдечносъдовото и нервното здраве 

Ето и другите причини, поради които тя е изключително полезна

29.12.2023 | 21:47 Редактор: Деси Николова
Червената леща подобрява сърдечносъдовото и нервното здраве 

Лещата има много разновидности и червената е една от тях. Тя заслужава наистина специално внимание в диетата и кухнята ви, защото притежава невероятни ползи за здравето и тънката талия. Освен това има един много ценен и важен плюс пред останалите видове леща – червената леща изисква много малко време за готвене, което ви спестява продължителното стоене около печката. С нея могат да се приготвят всевъзможни ястия, все полезни за здравето.  Защо червената леща е изключително полезна?

Съдържа богата палитра витамини и минерали  

Червената леща е невероятно богат източник на желязо, магнезий, калций, калий, фосфор, витамини от група В, витамин А. Освен тях тя е много богата и на протеини и фибри, което я прави полезна едновременно за трениращи хора, за хора, които се опитват да отслабват или такива, които се стремят да контролират кръвната си захар. 

Съдържа много фолиева киселина 

Фолиевата киселина е много важен елемент за развитието на клетките, особено на нервната система и особено по време на бременност. Тя, разбира се, има своите незаменими функции не само за развиващия се плод. Ценна е за регенерацията на клетките, тъканите, за правилното делене на клетките, за контрола на хормоналния баланс в тялото. 

Богато наличие на антиоксиданти 

Червената леща съдържа огромно разнообразие от антиоксиданти, които се борят с влиянието на свободните радикали, забавят стареенето, потискат възпаленията. Всичко това подобрява здравословното състояние и предпазва от възникване на хронични и дегенеративни заболявания. 

Осигурява дълготрайна ситост 

Тъй като червената леща е богата на фибри, протеини и сложни въглехидрати, тя доставя ценна енергия на тялото, която се освобождава в продължение на часове. Само няколко хапки червена леща могат да ви помогнат да се заситите задълго и да ви предпазят от посягане към вредна и калорична храна.

Подобрява сърдечносъдовото и нервното здраве 

Богатото наличие на антиоксиданти в червената леща е едновременно важно за сърдечносъдовата и нервната системи. Те в допълнение с витамините В и А съдействат за намаляването на възпаленията, които са основен фактор в развитието на сърдечносъдови и неврологични дегенеративни и възпалителни състояния. 

Четете повече в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay