Периодичното гладуване влияе на мозъчната ни дейност и сваляме килограми

Резултатите показват, че този режим спомага за спадането на килограми с около 7,8%

28.12.2023 | 19:31 Редактор: Деси Николова
Периодичното гладуване влияе на мозъчната ни дейност и сваляме килограми

Периодичното гладуване влияе на състава на чревния микробиом и поведението ни при хранене. Здравословният състав на микроорганизмите в чревната микрофлора може да допринесе за хомеостазата и поддържане на здравословно тегло. Когато в нея виреят обаче повече вредни микроби, това може директно да повлияе на мозъчната дейност. В този случай може да се промени начинът ни на хранене – засягат се части от мозъка, свързани с пристрастяване и преяждане.

В ново научно проучване се разглежда как форма на периодично гладуване влияе на чревния микробиом и връзката му с мозъка. Наблюдавано е как IER - режим на хранене, при който се редуват няколко дни периодично гладуване с няколко дни стандартен начин на хранене - действа за намаляване на излишните килограми. Доброволците са наблюдавани за срок от 62 дни.

Резултатите показват, че този режим спомага за спадането на килограми с около 7,8% при индекс на телесната маса между 28 и 45. Сочи се за спад в стойностите на кръвно налягане, холестерол, както и подобряване на функцията на черните дробове.

При IER се променя и мозъчната активност - наблюдават се промени в дейността на части на мозъка, свързани с апетита и пристрастяването. 

Четете повече в puls.bg

Снимка: Pixabay