Какво да правим със старите козунаци? Лесни рецепти как да ги оползотворим

Една от тях е за вкусен козуначен крем карамел

08.05.2024 | 11:15 Редактор: Искра Ангелова
Какво да правим със старите козунаци? Лесни рецепти как да ги оползотворим

Ако се чудите какво да правите останалите козунаци от Великден, имаме няколко страхотни идеи за вкусни и лесни рецепти.

Суфле от стар козунак 

За суфлето:

- 250 г стар козунак

- 5 яйца на стайна температура

- 120 г кафява захар

- 50 г бял шоколад

- масло за намазняване на формите за печене

- щипка сол

За декорация:

- портокалова кора

- 20-30 г лешници 

- 100 г ягоди

Загрейте фурната на 100 градуса и нарежете козунака на крутони. Печете в тава, покрита с хартия за печене, докато изсушите крутоните (около час). Готовите крутони оставете настрана, докато се охладят напълно, след което блендирайте, докато получите брашно. Увеличете температурата на фурната на 180 градуса. Разтопете шоколада на водна баня като непрекъснато разбърквате, оставете настрана.

Отделете белтъците от жълтъците и с помощта на миксер започнете разбиването на жълтъците на ниска степен като малко по малко добавите и 75 г от захарта. Увеличете скоростта на средна към висока и продължете да разбивате, докато жълтъците утроят обема си.

Намалете миксера на ниска скорост и бавно добавете разтопения, и вече охладен шоколад към сместа с жълтъците до гладка, еднородна смес. С помощта на силиконова шпатула добавете малко по малко цялото брашно, докато се усвои от сместа. В друга купа разбийте белтъците с щипка сол на средна степен за няколко минути, докато белтъците се надигнат. Без да изключвате миксера, добавете малко по малко останалата захар – 45 г и продължете с разбиването.

Добавете 1/3 от белтъчената смес към тази с жълтъците и разбъркайте добре, за да отпуснете сместа. Сместа трябва да е напълно гладка и хомогенна. Разпределете сместа в 3 или 4 (в зависимост от големината) предварително намазнени с масло форми за суфле. Печете върху тава докато суфлетата се надигнат и станат златисти по краищата, а центърът е още не напълно изпечен (около 12-13 минути за течно суфле, 14-15 за средно изпечено и 16-18 за много добре изпечено).

Сервирайте всяко суфле, като декорирате с портокалови корички, настърган бял шоколад, начупени лешници и парченца свежи ягоди.

Пържени козуначени филийки

Ще ви трябват:

- 1 ч. ч. прясно мляко 

- 4 яйца

- 2 с. л. захар 

- ванилия – по желание 

Това вероятно е най-изпитаната и бърза рецепта за преработването на стар козунак. Приготвя се като класическите пържени филии, но разбира се с лека разлика. Козунакът се нарязва на дебели филии, а всяка от тях се овалва в подготвена смес от яйца и мляко и се запържва в горещо олио и от двете страни.

Козуначен крем карамел

Необходими продукти:

- 100 г бяла захар (за карамелизиране)

- 30 г захар (за млякото)

- стар козунак

- 3 яйца

- 400 мл мляко

- ванилия

Това е най-сложната за изпълнение рецепта, но си струва. Първата стъпка е да подготвите две тави - една по-голяма и друга по-малка (която да влезе в нея). Карамелизирайте 100 грама захар в по-малката тава, а отгоре подредете нарязаните козуначени филии. Залейте ги със смес от разбити яйца, мляко, ванилия и 30 г захар. Оставят се така за известно време, за да попие течността. Печете за около час или до готовност на водна баня в загрята фурна.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Снимка: Pixabay