Защо косата ми не расте?

Възрастта влияе върху растежа

08.05.2024 | 08:41 Редактор: Искра Ангелова
Защо косата ми не расте?

Жените често мечтаят за гъста и дълга коса. Но понякога колко и да се опитат да постигнат желаната дължина, не се получава. Представяме ви част от причините, които биха могли да са фактор именно за това.

Генетична обусловеност 

Що се отнася до растежа на косата на индивида, всеки човек има фаза на растеж на косата, при която косата му има потенциала да достигне най-голямата си дължина. Крайната дължина на косата е максималната дължина, която косата може да достигне, без да бъде подстригана или повредена. Фазата на растеж на косата се определя най-вече от генетиката и може да продължи от две до шест години.

Средно повечето коси растат около 1 см на месец и всеки косъм завършва цикъла в различни точки на растежа си (това е и причината хората да имат няколко дължини на косата).

Възраст 

Подобно на вашата генетика, възрастта също може да бъде причина косата ви да не расте. Възрастта влияе върху растежа на косата, тъй като цикълът на растеж на косата става по-кратък. С напредването на възрастта този първоначален шестгодишен цикъл преминава в двугодишен цикъл, правейки косата ви по-тънка и неспособна да расте след определена точка.

Косата ви също има тенденция да става по-слаба поради всичко, на което сте я подлагали, в това число стилизиране, боядисване или пък друго химическо третиране.

Цъфнали краища 

Цъфналите краища са нещо почти толкова лошо за косата ви, колкото и накъсването. Цъфналите краища не са добри за растежа на косата, защото, въпреки че косата ви може да расте от корена, кичурите ви в крайна сметка се късат в началото. Това може да накара косата ви да изглежда като "спряла" растежа си на определена дължина.

За да поправите това, е необходимо да подстрижете и да отрежете тези разделени краища. Оставянето на цъфтящи краища само ще доведе до тяхното разцепване по-нагоре по ствола на косъма, което пък ще причини още повече накъсвания и липса на растеж на косата. Така че не ги игнорирайте. Отрежете ги и се опитайте да предотвратите появата им в бъдеще.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Снимка: Pixabay