Студената вода предотвратява появата на пърхот, прави косата мека и блестяща

По-ниската температура помага за затваряне на кутикулите на косъма

30.04.2024 | 22:40 Редактор: Толя Стоянова
Студената вода предотвратява появата на пърхот, прави косата мека и блестяща

От десетилетия насам студено измиване на косата е основна част от много процедури за красота. Тази практика е обичана заради многобройните си предполагаеми ползи за косата, включително допълнителен блясък и подобрена здравина. Но човек не може да не се запита – науката наистина ли подкрепя тези твърдения?

Изплакването със студена вода може да е от полза за здравето и външния вид на кичурите. По-ниската температура също така помага за затваряне на кутикулите на косъма, като улавя влагата и хранителните вещества, като същевременно предпазва от мръсотия и бактерии. Това води до по-мека, гладка и блестяща коса, която е по-малко склонна към накъсване или накъдряне. За хората с боядисана коса студеното изплакване също може да е от полза за удължаване на жизнеността на боята.

По отношение на скалпа, студената вода може да намали възпалението, раздразнението и сърбежа. Освен това балансира нивото на pH на скалпа, предотвратява проблеми като пърхот и инфекции и успокоява скалпа от въздействието на топлина, химикали и стилизиращи продукти. Студената вода също помага за регулиране на производството на себум, което може да е добра новина за ушите ви, ако сте склонни към омазняване.

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: Pexels