Вредните навици в ежедневието, които дехидратират кожата ни

Горещите душове не са препоръчителни

07.05.2024 | 09:32 Редактор: Вяра Димова
Вредните навици в ежедневието, които дехидратират кожата ни

Всеки етап от живота има своята красота, а тя безспорно започва с красивата кожа. Как да предотвратим повяхването ѝ и признаците на стареене? 

Консумирате твърде много нездравословна храна 

Безалкохолни напитки, пица, шоколад, торти, пасти, сандвичи, пуканки и гевреци – това са само малка част от изкушенията, пред които се изправяме всеки ден. И макар да ви се струва, че "заслужавате" да си похапвате вкусно, тези храни са с висок гликемичен индекс (ГИ). Въпреки че са приятни за небцето, те също са известни като една от основните причини, свързани с немалко кожни проблеми.

Храните с висок ГИ причиняват повишаване на кръвната захар, предизвиквайки прилив на инсулин. Инсулинът стимулира вашите произвеждащи мазнини хормони, наречени андрогени, а това обикновено води до появата на пъпки и кожни проблеми. Осигуряването на здравословна балансирана диета от пълнозърнести храни и храни с високо съдържание на протеини е най-добрият начин да поддържате кожата си.

Вземате си твърде горещи душове 

Може би това ще е нещо, което няма да ви е приятно да чуете, но дългите, горещи, релаксиращи душове, които правите, не се отразяват добре на кожата ви. Горещите душове лишават кожата ви от естествените ѝ мазнини, изсушават я и ѝ причиняват дехидратация.

Въпреки че кожата ни непрекъснато работи, за да се възстанови, ако често взимате горещ душ, по този начин не ѝ давате необходимото време да направи това. Ако все пак си взимате топъл душ, след това задължително нанесете хидратиращ лосион.

Лягате си прекалено късно 

Липсата на сън причинява стрес, който влошава състоянието на кожата и води до обриви, подобни на акне, екзема или дори псориазис. По време на сън кожата ви естествено сама възстановява щетите, които са ѝ нанесени, така че липсата му води до появата на торбички под очите, матов и неравен тен.

Четете повече в az-jenata.bg.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Снимка: pixabay