Грижа за кожата: Как да се справим с акнето

Избягвайте да докосвате лицето си с пръсти

15.04.2024 | 14:43 Редактор: Толя Стоянова
Грижа за кожата: Как да се справим с акнето

Когато става въпрос за овладяване на грижата за кожата за тийнейджъри, първата стъпка по пътя е разбирането защо тийнейджърите имат уникални нужди от грижа за кожата в сравнение с децата или възрастните. Пубертетът може да повлияе на тийнейджърите в различна степен. За да се предпазят от прекомерната поява на пъпки по лицето, тийнейджърите трябва да следват някои основни правила в грижата за кожата си и те включват:

1. Измиване на лицето два пъти на ден (не повече) с топла вода и нежен почистващ гел, предназначен за кожа с акне. Нежно масажиране на лицето с кръгови движения, без търкане и натиск. Твърде честото миене и търкане може да раздразни кожата.

2. Никакво пукане на пъпките! Спуканите пъпки могат да избутат инфекцията по-навътре в кожата, което води до повече подуване и зачервяване и дори белези.

3. Избягвайте да докосвате лицето с пръсти или да го подпирате върху предмети, които събират себум и мъртви кожни клетки, като телефон. Докосването на лицето може да разпространи бактериите, които причиняват възпаление и раздразнение на порите. Ръцете трябва да са чисти преди нанасянето на крем или грим по лицето.

4. Всекидневната защита на кожата от слънцето е важна. Може да изглежда, че тенът прикрива акнето, но това е само временно. Тенът може да влоши акнето, но не и да го подобри. Солариумът също причинява увреждане на кожата, което в крайна сметка води до появата на бръчки и увеличава риска от рак на кожата.

Тези, които имат акне по тялото си, трябва да избягват носенето на тесни дрехи. Те не позволяват на кожата да диша и могат да я раздразнят. Шаловете, лентите за глава и шапките също могат да събират мръсотия.

Четете повече в puls.bg.

Ще слеете ли майските празници и ще си вземете ли кратка ваканция?

Ще ги слея, има много празнични дни.
51%
Няма да ги слея, защото работата не ми позволява това.
28%
Няма значение, че ще редуваме почивни и работни дни.
21%
Общо 676 гласа

Снимка: Pexels